Nieuws

Ze dansen nog, sjansen nog

Binnenkijken bij een buur

In Oost is het veelzijdig wonen. Vinex-, volks- en waterbuurten lopen hier kriskras door elkaar. De mensen vinden dat nog leuk ook. Maar hoe wonen zij? Vijf buurten, vier portretten.

Indische Buurt Ary (83) en Guurtje (81) de Kwaadsteniet, op 2 oktober 60 jaar getrouwd.

“Ik ben lekker jonger.” Ze lacht als ze het zegt. Het typeert dit stel en hun relatie. Vol humor, overvol liefde. Op 2 oktober zijn ze zestig jaar getrouwd. Naar die dag leven ze al een jaar reikhalzend toe.

De buurt zal het weten ook, want Ary bereidt een piepschuim knutselwerk voor dat hij in het raam gaat zetten. Er zitten lichtjes, bloemen, glitterpluimen en een bruidspaartje op. Hij heeft het eigenhandig gemaakt, in de grote keuken. “O, hij is zó’n frutselaar.”

Ze dansen nog, sjansen nog. Hand in hand lopen ze door de buurt. Stel je bij dit verhaal een Amsterdamse tongval voor. En veel gegiechel. Hihi. En ‘afijn, noem maar op’. Arie: “We lopen heel veel. Elke morgen, vooral sinds de winkel dicht is. Om fit te blijven.”

Die winkel is Bakkerswinkel De Kwaadsteniet aan de Borneostraat. Die runden ze samen, jaren achterheen. Hij is geboren in de Indische Buurt, zij kwam ‘van over de dijk’, uit de Dapperbuurt. Ze ontmoetten elkaar op de dansavond van accordeonvereniging Insulinde. In het Bavohuis, een oud verenigingsgebouw aan de Sumatrastraat. Ze dansten en bleven altijd bij elkaar. Die vereniging bleef een grote rol in hun leven spelen, Ary is er jaren voorzitter van geweest.

Dan het huis, een benedenwoning. Misschien moeten ze eruit, er hangt hun al jaren renovatie boven het hoofd. “Ze willen ons in het Flevohuis hebben. Maar we willen helemaal niet weg, we kunnen alles nog. Het is een lekker woninkie, met een lekkere tuin, een eigen ingangetje, winkels bij de hand. We zitten hier heerlijk.”

Ze zitten het liefst samen in de zitkamer, aan de straatkant. Ary wijst naar een bruine stoel bij het raam. Zij daar, en ik hier. Guurtje: “Het interieur? Nou, dat je gezellig kan zitten. En niet te veel spullen, dan heb je lekker de ruimte.”

In de vensterbank staan beeldjes. Eekhoorntjes, vogeltjes, een boeddha. In de keuken zijn het clowntjes. “Ary is een verzamelaar.” Ook in de tuin zitten ze graag. Het schuurtje is zelf gebouwd, vertellen ze. Er volgt weer een schitterende anekdote, het is een van de vele. Over de buurt, over de buren, over café Pleinzicht. Hihi. “O, we hebben hier wat gelachen. Ik kan er een boek over schijven.”

Nou, wij ook. Maar we moeten het helaas bij dit stukje laten. Wát een bruidspaar.

Type woning: benedenwoning, huur
Woonoppervlak: ongeveer 50 m2
Fijnste plek: ‘Toch de zitkamer’