“De enige oplossing is dat we met elkaar in gesprek blijven en naar elkaar luisteren,” aldus stadsdeelbestuurder De Heer tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Oost half november. Hierin spraken de commissieleden zich uit over de rellen in de stad na afloop van de wedstrijd Ajax-Maccabi begin van de maand. Dat in gesprek blijven en luisteren lukte tijdens die vergadering maar matig.
Alle commissieleden en bestuurders waren het erover eens dat discriminatie (van joden, moslims, lhbtqi+, enz) niet mag. Iedereen vond ook dat het heel emotionele dagen waren geweest. En bijna iedereen vond dat het, hoewel er al heel veel gezegd en geschreven was over de rellen, goed was dat de stadsdeelcommissie zich ook uitsprak.
Maar in gesprek blijven en blijven luisteren?
Voordat de commissieleden aan het woord kwamen vertelde een joodse inwoonster van Oost hoe zij steeds vaker geconfronteerd werd met antisemitisme en weinig steun vanuit het stadsdeel ondervond. De inspreekster bleef niet luisteren naar het debat tussen de commissieleden. Een voortijdig vertrek dat al dan niet toevallig samenviel met de inbreng van D66-woordvoerdster Ait Boubker (“ik heb zelf de kleuren van de Palestijnse vlag om mijn nek”), die aangaf dat er al jaren geen aandacht is voor discriminatie van moslims en dat de reactie op “genocide” door de “Israëlische apartheidsstaat” in Gaza vooral niet meer solidariteit met Palestijnen of moslims, maar vooral “doodse stilte” is geweest.
Die inbreng leidde weer tot een reactie van de woordvoerster Willemsen van Méérbelangen die eerst ervoor pleitte om met elkaar in gesprek te blijven zonder elkaar te veroordelen, om daarna tegen D66-woordvoerder Ait Boubker te zeggen het “ongepast” te vinden dat zij het agendaonderwerp (antisemitisme) probeerde te kapen. “We hebben het hier niet over uw emoties,” aldus Willemsen.
Ook VVD-woordvoerder Van Vliet had de oproep om met elkaar in gesprek te blijven en te blijven luisteren zich nog niet helemaal eigen gemaakt. Hij wilde eerst niet ingaan op de woorden van Ait Boubker, maar gaf direct daarna toch aan het merkwaardig te vinden om de gebeurtenissen in Gaza bij de discussie te betrekken (“ik zit hier in Oost en voor Oost”) en noemde de D66-inbreng “heel onhandig, nee ongepast”.
Aan het eind van het debat kondigde stadsdeelbestuurder Vroege aan dat er binnenkort meer geld beschikbaar komt voor de joodse gemeenschap in Oost, al vroeg hij zich af of er wel een gemeenschap is: “Er zijn wel joodse mensen in Oost maar die zijn nauwelijks georganiseerd.” Hij riep bewoners ook op om gevallen van discriminatie veel vaker te melden.
Cijfers van de politie voor de periode oktober 2022 tot en met oktober 2024 laten 14 meldingen van discriminatie zien in Oost en 186 van heel Amsterdam “terwijl we weten dat tienduizenden Amsterdammers last hebben van discriminatie,” aldus Vroege.