Stichting De Bloem organiseert in Amsterdam-Oost ontmoetingen tussen maatschappelijk geïsoleerde vrouwen. Het is de bedoeling deze groep te activeren en te motiveren, en de vrouwen te stimuleren om toe te treden tot de arbeidsmarkt.
Ze komen uit Marokko, Portugal, Suriname, Ghana, Egypte of Tunesië. De een is vierentwintig, een ander ruim zeventig. Sommigen komen stiekem, zonder dat de familie het weet, om even de problemen thuis te ontvluchten. Anderen komen vooral om gewoon even te ontspannen. Maar alle vrouwen hebben één ding gemeen: ze willen nieuwe mensen ontmoeten, contact maken, lekker bezig zijn en dingen leren.
Creatief
Stichting De Bloem is een intercultureel ontmoetingscentrum voor vrouwen. Drie ochtenden per week worden er activiteiten georganiseerd, zoals handwerken, conversatieles met behulp van de computer, en naaien. Alles onder begeleiding van een ervaren docente. Iedere eerste zaterdag van de maand bereidt een aantal vrouwen een driegangendiner, waarbij steeds een andere cultuur centraal staat. En eten ze met elkaar aan lange tafels.
De Bloem is begonnen als project onder de paraplu van welzijnsorganisatie Dynamo. Maar de subsidiekraan werd dichtgedraaid en het pand waarin ze destijds bij elkaar kwamen werd gesloopt. De vrouwen stonden op straat.
Afifa Tadmine, destijds al actief in de kerngroep, kon dit niet aanzien en nam het initiatief voor een doorstart. En dat is, dankzij nieuwe subsidies, ook gelukt. Sinds 2011 is Afifa voorzitster van De Bloem. Er is een nieuwe locatie gevonden: Buurtcentrum Oosterpark.
Dúrven praten
“Ik vind het heel belangrijk om een veilige en ontspannen omgeving te creëren,” zegt Afifa. “Helemaal op vrijdagochtend, wanneer we ons ‘spreekuur’ houden. Er komen dan diverse onderwerpen aan de orde. Bijvoorbeeld: ik zit met dit en dit probleem, wat kan ik hier aan doen? Er kan ook een nieuwsitem zijn dat de aandacht vraagt, of we houden een themagesprek. We zitten dan met een groep van zo’n vijftien vrouwen bij elkaar. En we praten altijd in het Nederlands. In het begin was dat voor sommige vrouwen nog lastig, maar ze zijn echt met sprongen vooruit gegaan. Ze dúrven ook steeds meer te praten en komen steeds meer los. Daar ben ik erg blij om.
Met de stichting hoop ik vrouwen uit hun isolement te halen. En ze te laten deelnemen aan diverse activiteiten, zodat ze hun talenten ontwikkelen. En die kunnen inzetten in de maatschappij, wat dan misschien zelfs leidt tot betaald werk.”
Een van de deelneemsters is de Portugese Maria. Ze woont in Oost. Vijf jaar geleden scheidde zij van haar Nederlandse man en in de periode daarna voelde ze zich vaak eenzaam. Een sociaal leven had ze niet. Familie en vrienden zijn achtergebleven in haar geboorteland. Via haar huisarts kwam ze in contact met Stichting De Bloem. En daar is ze nog steeds heel dankbaar voor.
“Het voelt als een warm bad. Iedere woensdag en vrijdag ga ik naar de activiteiten in het buurthuis. Veel van de vrouwen zijn echt vriendinnen van mij geworden. Als ik ergens mee zit, als ik me alleen voel: er is nu altijd een plek waar ik terecht kan. We kunnen op elkaar bouwen. Ook zie ik sommige vrouwen soms buiten de activiteiten om, aangezien we in dezelfde buurt wonen en elkaar tegenkomen op straat.”
Nieuwe projecten
In 2014 gaan er twee nieuwe projecten van start: bewegen in het water, in het Sportfondsenbad Oost. Daarnaast is aan de handwerklessen nu een doel gekoppeld: in het voorjaar wordt een grote bazaar georganiseerd, waarop de vrouwen hun werk kunnen verkopen. Iedereen is daarom nu ijverig bezig met het maken van tasjes, onderzetters en kleden.
“Ik ben altijd aanwezig,” zegt Afifa, die, net als de docente, de begeleiding van de vrouwen op vrijwillige basis doet. “Het kost veel tijd en energie, maar het is allemaal voor een goed doel. Ik zie vrouwen groeien en bloeien. Daar doe ik het voor!”
Meer info: www.stichtingdebloem.blogspot.nl