Nieuws

‘Er heerst hier een negeercultuur’

Te midden van de drukte op de Dappermarkt zit een donkere man op een paaltje aan een wortel te knabbelen. Hij draagt een modieuze hoed en een donkere zonnebril en heeft wel iets weg van Ray Charles. Hoe vaak hij hier komt? Bijna elke dag. “Het is fijn toeven in Oost,” aldus meneer Hesdy Krolis (71).

Geboren in Su*, gestudeerd in Nederland, geneeskunde en rechten. Van het eerste maakte hij zijn vak, maar het hart zit vol met nummer twee. De mond vloeit ervan over: “Ik zie niet goed, maar wat mij opvalt is dat er in hier een negeercultuur heerst… Mensen lappen de regels aan hun laars. Ze fietsen op de stoep en links, terwijl wij verordend hebben rechts te fietsen!” Hij wijst naar een vrouw die achter mij langs fietst: “tring, tring!” Zo’n figuur zou nooit een vriend van Hesdy Krolis kunnen worden. Hij is opgevoed met regels en een portie gezond wantrouwen. Verbitterd? “Nee! En ik ben niet truttig, maar ik mag er graag wat van zeggen!” Hij lacht zijn tanden bloot, er ontsnapt een stukje wortel.

Irritaties werden in het gezin Krolis beslecht in ‘de rechtbank’: “Vader, moeder, broers en zussen, iedereen deed mee. Ruzies werden uit de wereld geholpen in onze eigen rechtbank en wij konden ook onze ouders aanklagen. Pleidooien hielden we, en iedereen had recht op verdediging. Bij een ernstig conflict hadden we zelfs een Hoge Raad. Dan gingen we in cassatie bij mijn grootouders.”
De vernieuwende pedagogiek van zijn ouders heeft hem veel gebracht. Hij is zowat meubilair bij het Surinaams-Chinese restaurant aan de markt, waar hij een andere vaste klant – een meisje van 8 – leerde schaken toen zij drie en een half was. “Vraag aan haar hoe ze zo slim geworden is en zij antwoordt: van Kroli** heb ik alles geleerd!”.

*Suriname
**Koosnaampje meneer Krolis

Wijzen uit het Oosten Oost is rijk aan bijzondere mensen. In deze rubriek geven zij hun kijk op de wereld.

Door Laura te Hennepe

Lees ook:

De econologie van Klaas uit de Transvaalbuurt (26-09-2013)