Nieuws

Eindelijk nieuwe bestemming voor historisch pand De Oceaan

Wat begon als een buurthappening tegen jarenlange leegstand van een historisch pand, krijgt een onverwachte wending. Vanaf april 2016 opent De Oceaan, het oude havenkantoor op Borneo-eiland, eindelijk zijn deuren weer. Vijf eilandbewoners geven het gebouw terug aan de buurt. Akke, Ruud, Hugo, René en Parel hebben onlangs de sleutel van het pand gekregen van verhuurder De Key en mogen het gebouw aan het R.J.H. Fortuynplein de komende vijf jaar gaan exploiteren.

René en Parel, bewoners van de oude veerboot De Vlieland aan de Borneokade, worden de uitbaters. Samen met een professionele kok verzorgen zij straks dagelijkse maaltijden. Parel: “We willen lekkere, gezonde en betaalbare maaltijden serveren. We hebben daar al ruim tien jaar ervaring mee. Elke woensdagavond kunnen gasten op onze boot voor een klein bedrag een biologisch driegangenmenu bestellen. Zo gaan we het ook doen in De Oceaan, maar dan op grotere schaal.”

Daarnaast wordt de Oceaan, ooit atelierruimte van oud-provolid Robert Jasper Grootveld, een ontmoetingsplek voor de buurt. “Dat lukt uiteraard alleen met betrokkenheid van de buurtbewoners. We nodigen hen dan ook van harte uit om met ons mee te denken.”

Tientjesleden
Tijdens de crowdfundingmiddag werd al ruimschoots aan die oproep gehoor gegeven. René: “Bewoners kwamen met veel goede ideeën, zoals een Open Podium, filmavonden, een buurtopera, jazzmiddagen, maar ook bridgen, dartcompetities en gewoon op een groot scherm lekker een potje voetbal kijken. Dat kan straks allemaal.”

De exploitatie kost wél geld, er moet een commerciële huurprijs worden betaald en het gebouw is helemaal gestript. De vijf initiatiefnemers zijn daarom op zoek naar tientjesleden, buurtbewoners en andere geïnteresseerden die maandelijks tien euro doneren. Parel: “De eerste zestig tientjesleden hebben zich reeds gemeld. We hopen op tenminste tweehonderd leden, daarmee kunnen we een deel van de vaste lasten betalen.”

Tientjesleden worden een beetje mede-eigenaar van De Oceaan en krijgen bij ieder bezoek een gratis drankje. René: “Als je vier keer in de maand iets komt drinken, heb je het er al uit. Al hopen we natuurlijk dat je het dan zó gezellig vindt dat je vanzelf een tweede en derde consumptie neemt.”

De vijf initiatiefnemers zijn tevreden over De Key. Parel: “Zij denken inmiddels met ons mee om dit een succes te laten worden. We hoeven de eerste tijd bijvoorbeeld geen volledige huur te betalen. Dat geeft ons wat meer tijd om van De Oceaan een bruisende ontmoetingsplek voor en door de buurt te maken.”

Tientjesleden en andere donateurs kunnen zich aanmelden op Voorjebuurt.nl/oceaan

Lees ook:
Havenkantoor De Oceaan ‘moet terug naar de buurt’ (02-06-2015)
Geschiedenis: De Oceaan op Borneo-eiland (04-01-2014)