Nieuws

Havenkantoor De Oceaan ‘moet terug naar de buurt’

15 mei 2015 was er een buurtborrel bij De Oceaan, het gebouw van het oude havenkantoor op Borneo-eiland dat al drie jaar leeg staat. Vijf buurtbewoners willen het historische gebouw een buurtbestemming geven.

“Het is een te mooi pand om leeg te laten staan.” Akke Visser, buurtbewoner van Borneo-eiland en een van de vijf initiatiefnemers die De Oceaan nieuw leven in willen blazen, klinkt vastberaden. Ze vindt het een schande dat er al drie jaar niets is gebeurd met het historische gebouw, dat een verleden heeft als havenkantoor van de Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij Oceaan (NSMO).

De Oceaan kent een rijke geschiedenis van leegstand, schulden en faillissement. Tien jaar diende het als horeca-etablissement, van Italiaans restaurant tot pizzeria. Tot begin 2012 de laatste gebruiker het pand overladen met schulden achterliet. Vervolgens heeft de curator het hele interieur tot aan de elektriciteitsdraden toe laten strippen. En dat terwijl het gebouw vóór die tijd diende als werkplaats van de beroemde provo en kunstenaar Robert Jasper Grootveld, die als anti-rookmagiër ‘happenings’ organiseerde bij het Lieverdje op het Spui. Vanuit De Oceaan creëerde hij drijvende tuinen, waarvan er nog enkele in de Entrepothaven liggen.

Buurtonderneming
Oud-provo Luud Schimmelpennink, vriend van Grootveld en bedenker van het roemruchte Witte Fietsenplan, was bij de buurtborrel aanwezig, evenals Hein de Haan, architect van het gebouw. De Haan stelt voor dat het historische pand dezelfde dubbelfunctie krijgt als Koffiehuis Lloyd aan de Oostelijke Handelskade, met horeca én een sociaal-culturele ruimte voor buurtactiviteiten.

Dat is ook precies wat de vijf initiatiefnemers voor ogen staat, vertelt Akke Visser. “We willen van De Oceaan een buurtonderneming maken, een ontmoetingsplek voor de buurt en voor geïnteresseerden in het Oostelijk Havengebied. Een plek voor cultuur, horeca en bedrijfsruimten. Dat lukt alleen met betrokkenheid van de buurtbewoners. Want één ding is zeker: het pand moet worden teruggegeven aan de buurt.”

Door Joris van Dijk