Nieuws

Een zee van witte zeiltjes

Op 1 september opent het zeilwagenpark Wind ’n Wheels haar deuren op het Zeeburgereiland. Voortaan kunnen Amsterdammers zeilen op water én zeilen op land.

Begin augustus. De zon staat hoog en fel aan de hemel, geen zuchtje wind. Nederland zoekt verkoeling in het water. Nee, vandaag is niet echt een goeie dag om een tochtje te maken met een zeilwagen. Gelukkig kunnen Rutger Eltink en Guido van Rijn, initiatiefnemers van zeilwagenpark Wind ’n Wheels op Zeeburgereiland, er in de schaduw van een paar hoge populieren aan de rand van het eiland wél enthousiast over vertellen.
Bijvoorbeeld dat ze alle twee verwoede zeilers zijn, Van Rijn als mede-eigenaar van zeilschool De Kaag bij Sassenheim, een school die al zestig jaar bestaat en die hij van zijn ouders heeft overgenomen. “Rutger kwam als kind al bij ons over de vloer. Hij is net als ik dol op zeilen, en hij is bij onze school ook zeilinstructeur en later hoofdinstructeur geworden.”

Er is meer dat beide mannen bindt. Bijvoorbeeld dat zeilen voor hen niet per se verbonden hoeft te zijn met water. Van Rijn: “Al jaren geleden ontdekten we allebei het plezier van ijszeilen. Elke winter trekken we samen naar Zweden om daar over eindeloze, spiegelgladde meren te zeilen, op drie reusachtige schaatsen die het zeilwagentje dragen. In Nederland kan dat niet, zo hard vriest het hier ’s winters meestal niet.”

En ja, van zeilen op water en zeilen op ijs is het maar een kleine stap naar zeilen op het land. De twee fanaten gaan in de winter elk weekend naar IJmuiden, om daar samen met andere enthousiaste strandzeilers zeilwedstrijden te houden met zeilwagentjes. Eltink: “Dat kan alleen in de winter. ’s Zomers zijn er strandgasten en loslopende honden, en ontbreekt de ruimte om wedstrijden te houden, maar ’s winters kunnen we onbekommerd onze gang gaan.”

Het leuke aan landzeilen? “Je maakt gebruik van de wind, net als bij zeilen op water. Alleen ga je veel sneller doordat je op land minder weerstand hebt. Dat merk je aan de snelheid. Met een zeilwagentje kun je makkelijk vijf keer de windsnelheid halen. Dus bij een windsnelheid van tien kilometer per uur, bereik je met een zeilwagentje 50 kilometer per uur.” “Er worden ook regelmatig nieuwe snelheidsrecords gebroken met zeilwagens,” vult Van Rijn aan. “Vooral de Amerikanen zijn daar goed in. Op de woestijnvlakten in Texas of Arizona worden soms snelheden geklokt van 200 kilometer per uur. Dat lukt trouwens alleen als je recht vooruit gaat. Je moet geen bochtje willen maken, dan gaat het mis.”

Crosscountry
De twee liefhebbers verbazen zich er al jaren over dat zo weinig Nederlanders het landzeilen hebben ontdekt. Elting: “Dat is in België of Frankrijk heel anders. Elke Franse badplaats heeft wel een paar strandzeilverenigingen. Die zijn in omvang even groot als een gemiddelde Nederlandse voetbalclub. En op de Franse stranden staan honderden zeilwagentjes klaar voor verhuur en gebruik.”

Nederlanders laten kennismaken met de lol van het landzeilen, dat is hun missie. En die zou met de opening van het zeilwagenpark Wind ’n Wheels op het Zeeburgereiland best eens kunnen slagen. Het terrein waarop het park komt, is grotendeels gereed voor gebruik. Wegens opgeschorte woningbouwplannen mogen de mannen het vier hectare grote terrein in de zogenoemde Sluisbuurt de komende tien jaar exploiteren.

De zeilbanen zijn zo aangelegd dat je altijd kunt zeilen, uit welke richting de wind ook komt. Eltink: “Daarnaast komt er een grasparcours, met heuveltjes en oneffenheden, een soort crosscountry-zeilen voor liefhebbers. Er worden clinics aangeboden en je kunt ook andere dingen doen dan zeilen. We leggen bijvoorbeeld schansen aan voor BMX-fietsen, skiën en snowboarden en er komt strandpaviljoenachtige horeca.” Het park blijft het gehele jaar open; juist in de herfst en winter staat er de meeste wind.

Ja, ze hebben er zin in. Noem het een droom die uitkomt. En ook voor Amsterdam vinden ze het een aanwinst. Van Rijn: “Wat is er nou leuker dan dat je een zee van witte zeiltjes ziet voordat je met de auto de Piet Heintunnel in rijdt. Een feestelijker entree van de stad kan ik niet bedenken.”

Lees ook:
Zandzeilen op Zeeburgereiland (11-07-2012)
Alles over Zeeburgereiland

1 Reactie

Comments are closed.