Nieuws

‘Een volkstuin is zoveel meer dan alleen een tuin voor jezelf’

Een prijsverhoging die kon oplopen tot achthonderd procent. Dat was aanvankelijk het plan van Marieke van Doorninck (GroenLinks), wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid, om grondprijzen van volkstuincomplexen te harmoniseren. Na protest van tuinders, een petitie met ruim 27.000 handtekeningen en een gesprek met de besturen van vijftien tuincomplexen is het plan uitgesteld tot februari 2021.

Omdat de grondprijs in Amsterdam de afgelopen jaren flink is gestegen, wil de gemeente die van de volkstuincomplexen via een historische correctie mee laten stijgen. Ook moeten er complexen op het riool worden aangesloten, wat 26 miljoen euro kost. Voor de tuinders betekende dit aanvankelijk een huurverhoging van gemiddeld 0,49 cent naar 2,25 euro per vierkante meter in twee jaar tijd. 
Omdat het plan veel weerstand opriep, kwam de wethouder met nieuwe maatregelen. “Het voorstel is om 25 procent van de tuinders 50 procent korting te geven en de stijging misschien over meerdere jaren uit te smeren,” vertelt Tamara van Moorselaar, tuinder bij Nieuwe Levenskracht. “Op zich een sympathiek idee om tuinders die het niet meer kunnen betalen tegemoet te komen. Maar op dit moment is nog niet bekend hoe het inkomen wordt getoetst. Het houdt in dat anderen het verschil van honderden euro’s bovenop de huurverhoging moeten ophoesten. Sommigen betalen dan in plaats van jaarlijks 700 misschien wel 2000 euro.”

In de Groenvisie 2050 staat dat Amsterdammers binnen een kwartier fietsen in het groen moeten kunnen zijn. Vanuit deze gedachte wilde de gemeente meer fietspaden door complexen aanleggen. Via natuurlijke afvloeiing wil de gemeente twintig procent van de volkstuinen zelf gaan onderhouden om meer ruimte te creëren voor andere stadsbewoners. Verschillende tuinders geven aan dat hun complex al openbaar is en dat er onder meer workshops en markten worden gehouden. “Klein Dantzig is een heerlijke plek waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kan,” vertelt Mariken Tetteroo. “Tuinierders helpen elkaar, er wordt veel gedaan om de biodiversiteit te verbeteren en het mooie is dat vrienden en wandelaars er ook van kunnen meegenieten. Een volkstuin is zoveel meer dan alleen een tuin voor jezelf.” Tetteroo maakt zich zorgen over de herverdeling en het groenbeheer door de gemeente. “We werken veelal op basis van natuurlijk tuinieren, zo maaien we bijvoorbeeld gras met een zeis zodat deze klus stiller en milieuvriendelijker verloopt. Zoiets is voor de gemeente te kostbaar.” 

Van Moorselaar en Tetteroo geven aan dat zij hun tuin kunnen blijven betalen, maar betreuren het dat dit anderen niet lukt. Van Moorselaar: “Ik begrijp dat men vindt dat we weinig huur betalen, maar het stuit me vooral tegen de borst dat dit top-down is aangepakt. De plannen zijn misschien vanuit een nobel doel bedacht, maar in mijn ogen moeilijk uitvoerbaar. Nu onderhouden wij het groen op vrijwillige basis, hoe gaat de gemeente het betalen? Wat betekent die herverdeling van de grond voor onze leden? We zitten nog met veel vragen.”

Reactie Gemeente Amsterdam
Woordvoerder Lisa den Oudendammer: “In overleg met de tuincomplexbesturen wordt opnieuw naar de plannen gekeken. We begrijpen dat de tuinen belangrijk zijn, zeker nu in coronatijd. We maken een pas op de plaats en willen hun plan langs dat van ons leggen. De huren moeten uiteindelijk wel wat omhoog, vanwege investeringen zoals de riolering. Maar we gaan kijken of er mogelijkheden zijn om dat op een andere manier te financieren. Ook gaan we met de parken in overleg over de invulling van die twintig procent openbaar groen. We willen er in elk geval geen eenheidsworst van maken.”

Door Claudia Pietryga-Spuij

Foto: Mariken Tetteroo met mede-tuinierder Nienke.