Nieuws

Een trainingsparadijs voor topsporters

Jouke Hoogeveen (33) is professioneel marathonschaatser en skeeleraar. Hij verhuisde tweeënhalfjaar geleden van de Jordaan naar IJburg en geniet met volle teugen van deze grote buitensportspeelplaats. Jouke woont met zijn vriendin in een appartement met uitzicht op het IJmeer.

Buiten spelen
“Voordat ik op IJburg kwam, woonde ik ‘drie hoog achter’ in de Jordaan. Heel gezellig, maar onhandig. Ik moest bijna dagelijks mijn racefiets naar boven tillen, en daarna die van mijn vriendin. We zijn allebei marathonschaatser en trainen veel op de fiets. Een mooie racefiets laat je in het centrum van Amsterdam niet op straat staan! Een skeelervriend van mij woonde op IJburg. Wanneer we met ons skeelerteam snelrol.nl in het Diemerpark trainden, genoot ik van de enorme trainingsmogelijkheden van dat park. Na het trainen zwommen we bij Blok 4. Super. Toen ben ik eens gaan kijken naar woonruimte op IJburg en vond ik ons huidige appartement met uitzicht op het IJmeer. Het onaffe en avontuurlijke van IJburg spreekt me erg aan. Als Fries ben ik opgegroeid met water en ruimte om mij heen.”

Hardlopen, schaatsen, ATB-en, skeeleren en suppen
“We zijn midden in de winter naar IJburg verhuisd en genoten direct van het mooie uitzicht en de ruimte. Tijdens mijn trainingen beoefen ik verschillende sporten, zoals hardlopen, wielrennen en ATB-en. Sinds ik hier woon heb ik ook het suppen ontdekt. Ik heb een eigen supboard gekocht. Ik kan zo voor mijn deur het water op en probeer dit minimaal één keer in de week te doen om mijn bovenlijf en stabiliteit te trainen. Ontspannend, maar ook behoorlijk inspannend als er op het IJmeer hoge golven staan! Mijn mooiste sportmoment had ik toen ik hier net woonde. Er lag een dik pak sneeuw in het Diemerpark en de Diemervijfhoek, en ik zag geen ijs, gras of wegen onder de wielen van mijn ATB. Geweldig. Vorige zomer ben ik op een warme, windstille avond voor het eerst op en neer naar Pampus gesupt. Dat was ook een mooie ervaring. In plaats van schaatsend over het water, suppend over het water. De trainingen rondom de eilanden hier hebben zeker bijgedragen aan een aantal overwinningen. Zo won ik afgelopen seizoen de skeelerklassieker de Klim van Steenwijk en ik weet zeker dat de skeelertrainingen op de Nesciobrug daartoe hebben bijgedragen.”

De week van Jouke
“Maandagochtend vroeg verlaat ik IJburg. Dan ga ik naar Friesland om te trainen op de snelste ijsbaan van Nederland, Thialf in Heerenveen. Dinsdagavond doe ik dan vaak een skeelertraining in het park. Woensdagochtend een lange fietstraining vanuit huis richting de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal, of Waterland in. Het is zo gaaf dat ik vanuit huis zoveel mooie routes kan fietsen. Donderdag hardlopen en schaatsoefeningen doen op het – nog lege – zanderige Centrumeiland, of op de dijk van de Bert Haanstrakade. Vrijdag ga ik lekker racen op mijn skeelers in het park. Ik probeer op de klimmetjes van de oude vuilnisbelt en op de Nesciobrug zo hárd mogelijk omhoog te gaan. Zaterdag schaats of skeeler ik meestal een wedstrijd en heb ik ’s ochtends tijd voor een ronde op het supboard. Zondag sluit ik de week af met een mooie fietsrit.”

Jouke is marathonschaatser. Zijn specialiteit ligt op natuurijs. Afgelopen jaar won hij twee keer de ijskoude wedstrijd van 150 kilometer in Zweden en werd hij 2de tijdens de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Door deze prestaties won Jouke het klassement op natuurijs, de zogenaamde Grand Prix.

Door Morene Dekker