Zeeburgereiland krijgt een permanente buurtmoestuin. Deze komt tot stand door een unieke samenwerking van vastgoedpartijen, de gemeente en De Gezonde Stad.
Waar nu nog een egaal grasveld ligt tussen Haddock en het IJ, zal komend voorjaar een weelderige moestuin verrijzen. De tijdelijke buurtmoestuin van Zeeburgereiland krijgt hier een definitieve plek.
Op Zeeburgereiland lag sinds een jaar of zes een tijdelijke moestuin. Loes Buijsman (67) was sinds drie jaar bij die tuin betrokken en is één van de drie toekomstige bestuursleden van de nieuwe tuin. “Ik had al een tijdje zin om iets met een moestuintje te doen, maar pas sinds ik gepensioneerd ben, heb ik er tijd voor.”
De Zeeburgertuin komt tot stand door middel van een unieke samenwerking. Het was vastgoedhandelaar a.s.r. real estate die bij De Gezonde Stad aanklopte om iets bij te dragen aan de vergroening van de stad. “Op Zeeburgereiland lagen op dat moment nog geen plannen voor vergroening en daar wilden we graag wat aan doen,” vertelt Lesley Walet van De Gezonde Stad. “Samen met a.s.r. hebben we zes andere vastgoedeigenaren bij het idee betrokken om te investeren in groen in de nieuwe wijk en zijn we naar de gemeente gestapt. Zij waren enthousiast en samen kwamen we erop uit om een permanente buurtmoestuin te creëren, omdat daar veel animo en enthousiasme voor was vanuit de buurt.” Volgens Walet gebeurt het steeds vaker dat vastgoedhandelaren zich realiseren dat een fijne leefomgeving cruciaal is voor aantrekkelijk vastgoed en dat zij daarom investeren in groen in de buurt.
Aan het ontwerp van de nieuwe moestuin heeft niet alleen de moestuincommissie gewerkt, ook veel buurtbewoners hebben meegedacht. Voorin komt een openbaar toegankelijk gedeelte met een kruidenpluktuin, een fruitboomgaard en picknicktafels. Daarachter komen moestuinbakken, maar ook plekken waar in de volle grond gepoot kan worden. Twee middelbare scholen en een bso sluiten zich aan, om kinderen te leren hoe planten groeien.
Moestuinieren is leuk, volgens Loes Buijsman, maar je moet wel even doorzetten voor je een goede oogst hebt. “Elk jaar wordt het beter. Palmkool lukte bij mij goed, net als venkelzaad, dat is zo lekker! En bieten deden het prima. Ook heb ik weleens aardig wat aardappels in een bak gehad, en een laurierplant.” Het leuke van een buurtmoestuin is volgens Buijsman dat je van anderen kunt leren. Bij de tijdelijke moestuin werd op de eerste zondag van de maand gezamenlijk getuinierd. “Anders zie je elkaar niet,” verklaart ze.
Nog dit jaar zal met de uitvoering worden begonnen, zodat er in het voorjaar al gezaaid en geplant kan worden. Heb je interesse in een plek in de moestuin? Mail naar info@zeeburgertuin.nl om op de wachtlijst te komen.