Nieuws

Een boot van Amsterdams grachtenplastic

Een bewoner van Amsterdam-Oost verzamelt oud plastic uit de Amsterdamse grachten om er vervolgens een boot van te maken. Met zijn project Plastic Whale wil Marius Smit mensen bewustmaken van het plastic afval-probleem.

Op dit moment ligt het plastic dat Smit de afgelopen jaren verzamelde in de vorm van een schuimplaat klaar om verwerkt te worden tot de romp van de boot. Drie keer organiseerde hij het evenement ‘Oud Amsterdamsch Plastic Visschen’, waarbij duizenden mensen met hun bootjes door de grachten voeren om plastic te verzamelen. Afgelopen zomer deden er vijftig bootjes mee.

Smit kreeg vierhonderd schepnetten van Waternet en de gemeente leende hem honderd prikkers. “De petflessen hebben we apart gehouden. Pet is goed recyclebaar, dus daar kan de boot van gebouwd worden. De rest hebben we aan Waternet gegeven voor verwerking. Zodra er genoeg geld beschikbaar is kan de botenbouwer aan de slag.”

Strand vol plastic
Het probleem van de plastic soep bestaat al lang, maar veel mensen weten er nog niet van af, volgens Smit. Door te laten zien dat er een mooie boot gebouwd kan worden van oud plastic, hoopt hij dat mensen anders naar hun afval gaan kijken. “Gebruikt plastic heeft nog steeds waarde, wil ik op deze manier laten zien. We moeten anders naar materialen gaan kijken. Op de manier hoe we er nu mee omgaan, kunnen we niet doorgaan. De grondstoffen zijn immers eindig.”

Smit kwam op het idee toen hij tien jaar geleden met zijn vrouw een wereldreis maakte. “Zelfs op de mooiste plekjes kwamen we afval tegen. Een prachtig uitgestrekt strand op Borneo was niet meer te herkennen nadat er een tyfoon had gewoed. Het zand was bedolven onder een laag plastic. Tijdens die reis is het eerste zaadje voor dit project geplant.”

Volgens Smit is het plastic probleem ook in Amsterdam duidelijk aanwezig. “Ik woon aan het IJ en toen ik vanochtend aan het hardlopen was zag ik overal tassen, flessen en jerrycans langs de oever liggen. Je moet maar eens kijken tussen de bootjes op de grachten, of onder bruggen. Daar ligt het vol afval.”

Iets moois
Nadat Smit had bedacht dat hij een boot wilde bouwen, schreef hij een e-mail aan vrienden en zette hij zijn idee op een blog. Hij werd overspoeld door reacties. Heel veel mensen ervaren zwerfafval als een probleem, merkte hij. Smit kwam in contact met verschillende partijen, van botenontwerpers tot reclamebureaus, allemaal waren ze even enthousiast om te helpen. Een ingenieursburau maakte hem duidelijk dat er veel mogelijk is met plastic. “Je gaat toch geen vlot van plastic bouwen,” zeiden zij tegen me. “Ze hadden gelijk. Ik wilde iets moois maken van het afval.”

De boot die Smit voor ogen heeft wordt 12 bij 4 meter, zodat er twintig man op kunnen. Smit probeert op dit moment door middel van crowdfunding de 20.000 euro bij elkaar te krijgen die nodig is voor de bouw van de romp. De helft is nu binnen. Vervolgens is nog 30.000 euro nodig voor een elektrische aandrijving. Wanneer de boot voltooid kan worden, is afhankelijk van de voortgang van de crowdfunding.

Voor Smit is de boot niet zozeer het doel, maar eerder het middel. “Het is mijn bedoeling om hiermee aandacht te trekken voor het project en partijen bij elkaar te brengen: particulieren, bedrijven en fondsen. De boot moet gaan fungeren als een verlengstuk van het project, het moet een educatief platform worden voor schoolkinderen en personeelsuitjes.”
plasticwhale.org/