Het moest een begrip worden, Rondje IJburg. Een feestelijke optocht rond de IJburgse eilanden. Met prijzen voor de winnaars en vooral veel lol.
Toine Heijmans, voorzitter van de pas opgerichte watersportvereniging IJburg (WVIJ), zag het begin 2006 helemaal voor zich: alle IJburgers het water op, met alles wat zonder motor varen kon. Surfers, zeilers, kanoërs, roeiers, zwemmers, en creatievelingen met zelfgebouwde vaartuigen.
Het is gelukt. Rondje IJburg is inderdaad een begrip geworden. Mede dankzij WVIJ-lid Caroline Korsten, watersporter in hart en nieren. Vanaf het eerste uur heeft zij zich voor dit evenement ingezet. Komende zondag is het al voor de zesde keer dat zij het Rondje realiseert en haar enthousiasme lijkt alleen maar toegenomen.
“Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier het Rondje IJburg teweegbrengt,” zegt zij. Bescheiden voegt ze eraan toe: “Maar ik wil met nadruk zeggen dat ik het natuurlijk niet in mijn eentje gedaan heb. Het is een hele organisatie, van tevoren en op de dag zelf, en dat lukt alleen maar met de hulp van heel veel andere leden.” Waarvan akte. Maar toch, ook als we het haar medeleden vragen: Caroline is de spil van het Rondje, en dat mag gezegd worden.
De eerste keer
Het eerste Rondje IJburg, in oktober 2006, was nog zó kleinschalig dat Caroline ook zelf kon meevaren. Met Megan Uiling, met zilveren pruiken op, in een opblaasbare kano. “Onderweg bleek het onhaalbaar het hele eiland te ronden in een plastic bootje met veel wind. Dus hebben we ’m halverwege uit het water gehaald en er vlak voor de finish weer in gelegd. Het was één grote grap. Echte winnaars en prijzen hadden we toen niet, dus het was niet erg dat we valsspeelden.”
Snelle tijden
Sinds 2007 is het een echte wedstrijd, met start en finish bij strand Blijburg. En sinds vorig jaar wordt niet alleen van de winnaars, maar van alle deelnemers de tijd heel secuur bijgehouden. “De laatste keren hebben we echt fanatieke deelnemers gehad. En die willen nu eenmaal graag weten welke tijd ze hebben neergezet,” zegt Caroline.
Een voorbeeld? “Bij de surfers is het meestal Roy van Reijsen die wint en die zichzelf ieder jaar verbetert. Hij is technisch zeer behendig, hij kan bijvoorbeeld gehurkt en met platliggend zeil onder een brug door varen, en ook bij weinig wind maakt hij snelle tijden.”
Creatievelingen
Maar er zijn ook minder snelle deelnemers. Zo was er vorig jaar voor het eerst een zwemmer, Eddy Gorter, die IJburg rondde in twee uur en zeven minuten. Ook in de categorie ‘creatievelingen’ gaat het niet echt hard. Zoals in 2007 de tot bootje omgebouwde Austin Mini van Lex van Leeuwen. Caroline: “Als ik me goed herinner kwam hij niet erg ver, helaas. De drijvende tuin van de Stichting Blijven Drijven en de waterfiets van Niels Mayer in de jaren daarna haalden de eindstreep wel. Net als vorig jaar het zelfgebouwde vlot van Koen van Doorn en Bob Rozema.”
Suppers
In de categorie ‘door spierkracht voortbewogen’ vormen de suppers dit jaar voor het eerst een apart onderdeel. Suppen (stand up peddling) is een uit Hawaï overgewaaide sport, die in korte tijd ook in Nederland populair is geworden. Caroline: “Vorig jaar deden ze voor het eerst mee, dit jaar telt hun rondje mee in de Europese competitie.”
Deze EuroSUPA Race wordt als onderdeel van Rondje IJburg georganiseerd door M&M SUP en SUPFrenzy. De suppers leggen een langere route af dan de surfers en de kanovaarders. Na de wedstrijd trakteren ze het publiek nog een spectaculaire fun-estafette, vóór het strand.
Minirondje
Een rondje voor de kinderen hoort er ook bij. Kinderen tussen de acht en dertien jaar mogen – met zwemvest aan – meevaren met het Minirondje. In optimistjes zeilen ze een aangepaste route: vanaf het strand een keer om het Werkeiland heen en terug. Uiteraard mogen zij als eersten van start. “Gijs Binkhorst won vorig jaar voor de derde keer,” vertelt Caroline. “Hij was toen elf jaar, een heel talentvolle zeiler in de dop.”
Aanstaande zondag gaat het dus op strand Blijburg gebeuren. Een mierenhoop van optimistjes, kano’s, surf- en supplanken en allerlei ander vaar-tuig: Rondje IJburg.
Caroline ziet uit naar een spannende strijd, naar veel publiek en vooral naar veel gezelligheid!
Aanmelden kan nog steeds…
Wedstrijdcategorieën:
Voortbewogen door de wind: voor surfers en een apart Minirondje voor kinderen van 8 tot 12 jaar, die zeilen in optimistjes. (Geen zeilboten in deze categorie, want het water is hier en daar te ondiep en de bruggen in het wedstrijdtraject zijn te laag.)
Door spierkracht voortbewogen: kanoërs, suppers, roeiers en zwemmers.
Voor de suppers telt het Rondje mee in het Europees klassement.
Het origineelste vaartuig: een speciale prijs voor het origineelste zelfgebouwde vaartuig dat over de finish komt.
Meer informatie: www.wvijburg.nl
Voor de suppers: www.supfrenzy.nl of www.mm-sup.com.
Door Carla M. Peddemors
Foto:
Caroline Korsten, de spil van Rondje IJburg, hier in 2009 op de foto met de kapitein van zeesloep Piet Haverkamp, die met zijn team de groepsprijs in de wacht sleepte.