Kunst en Cultuur in Oost

‘Doe iets’ boven de spoorbrug Wibautstraat: ‘Een hartenkreet of noodkreet’

De betekenis van een kunstwerk is afhankelijk van de context. Ik weet, dat is een open deur. Maar daar hou ik van, net als van clichés. Ze maken het leven overzichtelijk en begrijpelijk. In een enkel geval verandert een kunstwerk van betekenis omdat de vorm is veranderd. Het heeft een metamorfose ondergaan, of meer platvloers gezegd: het is gerecycled. Dat overkwam Doeidoei.

De installatie van Serge Verheugen zwaaide een halfjaar lang vrolijk de reizigers op Schiphol uit. Nadat de expositie was afgelopen gebruikte Verheugen het werk voor een nieuw project. De kunstenaar vormde de letters om tot de krachtige zin Doe iets. “Ik was een vergadercomplex op het Westergasterrein aan het inrichten,” vertelt Verheugen. “Het kunstwerk was daarbij een aansporing om tot daden over te gaan en het niet alleen bij woorden te houden.”

Doe iets stond echter illegaal op het terrein, waar ook het stadsdeelkantoor zetelde. De ambtenaren waren onverbiddelijk, het werk moest weg. Even leek Doe iets hetzelfde lot beschoren als Doeidoei, maar Verheugen besloot het gratis aan de liefhebber aan te bieden. Stadsdeel Oost had hier wel oren naar en plaatste het op de spoorbrug boven de Wibautstraat. “Ze vonden het goed passen bij het elan dat het stadsdeel wil uitstralen,” stelt Verheugen. 

Voorbijgangers kunnen nu zelf invullen waartoe ze worden aangespoord. “Het kan een hartenkreet of noodkreet zijn,” meent Verheugen. “Maar je kunt het ook filosofisch opvatten. Volg je dromen. Pak het moment. Wees niet bang, durf te beslissen. Een verpleegster mailde mij onlangs dat ze het kunstwerk op haar been heeft laten tatoeëren. Ze was teleurgesteld in Nederland en is naar de Antillen verhuisd. Hier heeft ze de liefde en een waardevol leven gevonden.”

De vrouw vertelde Verheugen dat ze gedesillusioneerd was geraakt in het ziekenhuis, waar het al zo lang dweilen met de kraan open was. In het verwarrende coronatijdperk blijkt maar weer eens hoe multi-interpretabel kunst is. Doe iets.Maar wie moet iets doen? En wat? Waartegen? Of tegen wie? Wie het weet mag het zeggen.