Nieuws

De TuinTrail, een wandelroute door Oost: ‘Weer eens wat anders dan een rondje Flevopark’

Wandelen is voor velen, zeker in coronatijd, een uitgelezen manier om te ontspannen, actief te blijven en elkaar op een veilige manier te ontmoeten; het doorbreekt de sleur van het vele binnen zitten. Maar de bekende stadsparken, die hebben we nu wel gezien. 

Hendrikje Veerman is tuinder bij De Nieuwe Levenskracht en kreeg vorig voorjaar naar aanleiding van de aangekondigde plannen van de gemeente om tuinparken meer openbaar te maken een idee. “We zaten volop in de eerste lockdown en konden weinig ondernemen, behalve wandelen. Het leek mij – met de plannen van de gemeente in mijn achterhoofd – leuk om een route door Oost te bedenken waar je aan de hand van een app met podcasts en QR-codes ook iets leert over de natuur en buurt.”

Ze nam contact op met parken en organisaties, waaronder Anna’s Tuin en Ruigte, Klein Dantzig, bloementuin Darwin en kinderboerderij De Werf. Tijdens die gesprekken kwam ze er al snel achter dat ieder stukje natuur een eigen verhaal heeft. “Zo heeft een tuinder bij Amstelglorie die als wetenschapper solitaire bijen observeert bijenhotels gemaakt en planten geplaatst die de biodiversiteit ten goede komen. En vrijwilligersorganisatie Natuur je beste Buur, die de groenstroken rondom de sportvelden Middenmeer en Voorland onderhoudt, heeft vleermuiskasten opgehangen en een vlinderidylle en een ijsvogelwand aangelegd. Hoewel ik al dertig jaar in dit stadsdeel woon, wist ik vrij weinig over lokale groene initiatieven. Ik dacht: ik ben vast niet de enige voor wie dit geldt. Hoe leuk zou het zijn als deze parken via een wandeling aan elkaar gekoppeld worden?” 

De route loopt ruwweg van station Amstel tot Science Park en doet zo’n twaalf groene plekken aan. Het idee is om horeca onderweg aan te laten sluiten. Volgens Veerman hoef je niet de hele wandeling in een keer te lopen, je kunt er ook voor kiezen één onderdeel te doen. “Bijvoorbeeld met je kinderen het blotevoetenpad in Jeugdland, met afsluitend een leuke knutselactiviteit. Of je gaat voor de unieke bomenwandeling in De Nieuwe Ooster met een kopje afhaalkoffie toe.” Ze geeft aan dat de wandeling in principe voor iedereen geschikt is en dat er wordt samengewerkt met welzijnsorganisaties. “Vanuit de zorg wordt wandelen gestimuleerd omdat het gezond is, ziektes zoals depressies kan verminderen en eenzaamheid tegengaat. Wandelen is in die zin een goed medicijn. En wie weet kan de TuinTrail zelfs de meest fanatieke wandelaar nog verrassen. Er valt in elk geval nog veel over ons mooie stadsdeel te ontdekken, en het is weer eens wat anders dan een rondje Flevopark.” 

TuinTrail Oost doet voor het te ontwikkelen communicatiemateriaal, de app en podcasts mee voor een subsidieaanvraag bij Oost Begroot Watergraafsmeer, waar in totaal voor veertig aangemelde projecten 200.000 euro te verdelen is. Er kan nog gestemd worden tot 2 februari met de thuisgestuurde brief van de gemeente. Alle projecten bekijken of stemmen? Kijk hier: https://oostbegrootwatergraafsmeer.amsterdam.nl.

Door Claudia Pietryga-Spuij