Nieuws

Dappermarkt viert eigen Keti Koti

Eind mei werd bekend dat het Keti Koti Festival op 1 juli van het Oosterpark naar het Museumplein is verplaatst. De officiële herdenking van de slachtoffers van slavernij gaat wel door. Koning Willem Alexander houdt in aanwezigheid van zijn echtgenote Maxima een toespraak bij het door Erwin de Vries ontworpen en in 2002 onthulde Nationaal monument slavernijverleden. Door veiligheidsmaatregelen is het niet mogelijk tegelijkertijd een festivalterrein op te bouwen. Toch zijn er op meerdere locaties in Oost een paar dagen lang activiteiten. De Dappermarkt pakt uit met theater, maaltijden en parades.

Met uitzondering van 2017, het park was toen in renovatie, en dit jaar wordt Keti Koti (verbroken ketenen) sinds 1 juli 2000 in het Oosterpark gevierd. Nederland schafte 150 jaar geleden (1873) de slavernij af. Vergeleken met Engeland (1807) en Frankrijk (1848) is dat relatief laat. Na de oorlog tussen Noordelijke en Zuidelijke Staten kwam in de VS in 1865 een einde aan de slavernij. Twee dagen voor het begin van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden houdt professor David Olusog, hoogleraar in Manchester, een Keti Kotilezing in het Tropenmuseum en is er een luisterroute naar het Slavernijmonument. De politie deelt maaltijden uit in de Muiderkerk. Gasten van verschillende komaf praten over het slavernij- en koloniale verleden en de gevolgen daarvan. Thema is de betekenis van waardigheid in het dagelijks leven. Het is ook mogelijk persoonlijke ervaringen te delen met medewerkers van de politie in Oost.

De avond voor de herdenking bereiden buurtbewoners op de Dappermarkt 400 Free Heri Heri (heilig) maaltijden die de dag daarop met rituele performances worden uitgedeeld. Overal op de markt zijn parades en theateroptredens. Tijdens Keti Koti hangen de Nederlandse en Surinaamse vlag en die van de (voormalig) Nederlands Antilliaanse eilanden naast elkaar bij de Stopera, eerst halfstok en daarna in de top. Punt van kritiek is het ontbreken van vlaggen die refereren aan de Oostelijke koloniën, waardoor er geen aandacht is voor het afschaffen van de slavernij in dit voormalige overzees gebied. NPO 1, BVN en NOS.nl. zenden de herdenking vanaf 14.00 live uit. De festiviteiten beginnen een uur eerder en worden tijdens de ceremonie stil gelegd. Net als in het Oosterpark is de plechtigheid op groot scherm te volgen.

Het verplaatsen van het festival naar het Museumplein viel slecht bij sommige partijen omdat in het nabijgelegen Rijksmuseumveel kunst uit voormalige koloniën is. Ook vinden ze dat Keti Koti in Oost, een stadsdeel met veel diversiteit aan bewoners, had moeten blijven. Volgend jaar bespreken de gemeente, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden, ondernemers en buurtbewoners hoe de omgeving van het slavernijmonument geschikt te maken voor het houden van grote evenementen. Het stadsdeel wil dat het een waardige plek met nationale allure wordt, waar mensen het hele jaar stil kunnen staan bij het slavernijverleden. Bedoeling is dat de herinrichting voor de Keti Koti herdenking van 2025 is voltooid.