Nieuws

‘Dankzij onderzoek kan ik blijven dromen’

Je komt uit een leuk gezin, studeert Geneeskunde en geniet volop van het studentenleven. En dan is er de diagnose multiple sclerose (MS). Het overkwam Sofie van Nues acht jaar geleden. “Mijn dromen komen nooit meer uit, dacht ik. Ik had een schrikbeeld van mijn nieuwe toekomst. Daarbij kreeg ik veel klachten en was ik erg ziek van de medicijnen.”

Bij het VUmc MS Centrum Amsterdam kreeg Sofie van Nues (nu 29 jaar) nieuwe medicijnen. Sofie: “Gelukkig reageer ik op het andere middel tot op heden wèl goed. Sindsdien staat de ziekte stil, is mijn lichaam grotendeels hersteld en werk ik vier dagen per week. Mijn hardloopschoenen heb ik weliswaar ingeleverd, maar er is veel leuks overgebleven. Ik zit op salsadansen, werk als huisarts in opleiding, kan nog snowboarden en verre reizen maken. Vanwege een potentieel nare bijwerking stap ik binnenkort over op weer een nieuw medicijn. Ik hoop dat mijn ziekte ook hierbij stabiel blijft, zodat volgend jaar mijn grote droom, de afronding van mijn specialisatie tot huisarts, werkelijkheid wordt.”

Toekomstdromen
In Nederland zijn er 16.000 mensen met MS en elke dag krijgen twee nieuwe mensen de diagnose MS. Over het algemeen ontstaat MS tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Het is één van de meest voorkomende aandoeningen van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) bij jongvolwassenen: mensen die nog een heel leven voor zich hebben en plannen voor hun toekomst maken. Vrouwen hebben daarbij een grotere kans om MS te krijgen dan mannen. Slechts een deel van de mensen met MS heeft baat bij de huidige geneesmiddelen. Deze medicijnen remmen opvlammende ontstekingen af, maar stoppen de progressie van de ziekte niet. Wetenschappelijk onderzoek moet uiteindelijk leiden tot het vinden van een genezing van deze letterlijk zenuwslopende ziekte. Steun het onderzoek naar MS, zodat MS niet weer in de weg staat bij het maken van toekomstdromen.

Rokjesdagloop voor MS
Stichting MS Research ondersteunt het VUmc MS Centrum bij het verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar MS. De opbrengst van de Rokjesdagloop die 6 april (Paasmaandag) plaatsvindt, met start en finish bij Sportcentrum Universum op Amsterdam Science Park, gaat naar Stichting MS Research, geoormerkt voor onderzoek van VUmc MS Centrum Amsterdam.

Jij kunt ook nog meedoen:
• Rokjesdagwandeling: 5 km wandelen (ladies only, begeleiding toegestaan)
• Rokjesdagloop 5 of 10 km (ladiesrun, individueel of met een vriendinnenteam)
• Amsterdam Oost KidsRun: 1 km (meisjes én jongens van 4 – 12 jaar)
Ren voor meer informatie en inschrijving naar www.rokjesdagloop.nl.

Steun het onderzoek naar MS, steun een deelnemer aan de Rokjesdagloop via www.rokjesdagvoorms.nl.

2 Reacties

  1. Ik lees je verhaal beste Sofie en het lijkt erg op dat van mij . Ik was juf op een basisschool en kon dit oopk niet meer uitvoeren.

    Maar maar met mijn ms gaat het best goed! Het staat redelijk stil. Ik zit alleen in een rolstoel lala we lange afstanden gelopen moeten worden!!

    groetjes Hilde

Comments are closed.