Wie onderweg naar werk de Coentunnel (A10) neemt, bevindt zich dagelijks op het gevaarlijkste snelweggedeelte van Nederland. De cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) wezen uit dat er vorig jaar bij de ingang van deze tunnel maar liefst 63 ongelukken plaatsvonden.
Hoogste aantal geregistreerde ongelukken ooit
De SIMN brengt ieder jaar verslag uit welk snelweggedeelte (waarbij een gedeelte een kilometer bedraagt) het gevaarlijkste van Nederland is. Het samenwerkingsverband van de Nederlandse alarmcentrales liet weten dat zij nog nooit eerder zoveel ongelukken had geregistreerd op één kilometer snelweg over de periode van een jaar. Zowel de ingang, als de noordelijke uitgang van de Coentunnel bleken een risicogebied. Zo vonden er in 2019 maar liefst 48 ongelukken plaats op de A8 richting Zaandam (hectometer 1,0 – 1,9), ten opzichte van 2018 is dat een ruime verdubbeling. De SIMN schrijft het hoge aantal ongelukken bij de tunnel toe aan de toestand van het wegdek. Daarnaast lijkt het erop dat de bocht maar lastig te maken is voor sommige bestuurders, vooral bij slecht weer.
A1 op de tweede plaats
Op de rechterweghelft van de A1 (hectometer 53,0-53,9) werden vorig jaar 57 ongevallen geregistreerd. Deze afslag richting Ede neemt daarmee de tweede plaats in op het overzicht. De derde plaats gaat naar de linker weghelft op de A12 (Hectometer 27,0-27,9).
Cijfers van vorig jaar
In 2018 was het niet de Coentunnel, maar de A4 (33,0 – 33,9) in de buurt van Leiderdorp, richting Den Haag, die de titel ‘gevaarlijkste stuk snelweg’ bemachtigde. Het ging toen om 52 geregistreerde auto-ongelukken. In 2019 werden er op dit snelweggedeelte 42 ongevallen geregistreerd, waardoor het op de zevende plaats terechtkwam.
Veilig rijden
Of een automobilist nu wel of niet regelmatig de gevaarlijkste kilometers van de Nederlandse snelwegen of de gevaarlijkste ‘blackspots’ van Amsterdam trotseert, het is altijd verstandig veilig te rijden. Een bestuurder kan de kans op een ongeluk verkleinen door de focus op de weg te houden. Zo doet men er verstandig aan de telefoon op stil te zetten en altijd geconcentreerd te blijven, ook op de meest bekende wegen. Hoe bekend een weggedeelte ook is, omstandigheden kunnen per dag verschillen. Daarnaast doen automobilisten er verstandig aan een veilige rijstijl te hanteren, geen onnodig risico te nemen en zich niet te snel te ergeren aan andere weggebruikers. Door veilig te rijden, kan men in sommige gevallen zelfs korting krijgen op de premie van de autoverzekering. Een premie van een goedkope autoverzekering kan dus deels afhangen van de rijstijl van een bestuurder. Op deze manier is een goede rijstijl niet alleen veilig, maar ook nog eens erg voordelig.