Nieuws

Cityfarming IV: Oost west, thuis best

Vorige maand zat ik voor ‘zaken’ in Guangzhou, China. Heerlijk gegeten daar in het nog warme, ietwat klamme Oosten. Koken kunnen ze! Was er op een marktje verzeild geraakt en zag daar allerlei nog te bereiden exotisch voorbij komen: schorpioentjes om te frituren, kikkers die ‘ce moment’ uit hun jas werden geholpen, paddenstoelen in alle soorten en maten, schildpadden voor in de soep, slangen ‘blood good for men, good for body’, krokodillenstaart, zeewieren, duizend jaar oude stinkeieren en ga zo maar door.

En groenten! Je kent ze gewoon niet… een walhalla voor de hobbykok en cityfarmer.
Weer terug kijk ik ietwat triest naar m’n nagenoeg lege moestuin. De rode bietjes zitten nog in het blad maar onder de grond is er weinig tot niets gebeurd, de witte zijn nagenoeg op. De munt gaat z’n gang, ook nu nog. De courgetteplanten zijn snottig geworden. De worteltjes zijn eruit en of de pompoenen het gaan redden is maar zeer de vraag.
De schop moet er volgend weekend maar eens in. Ik heb de hele winter de tijd om een goed plan de campagne te maken voor volgend jaar. Dit jaar is er veel niet goed gegaan. Om allerlei redenen, de vraatzuchtige slakkengemeenschap natuurlijk, de vroege droogte, de late nattigheid maar voornamelijk: mijn onoplettendheid en wispelturige tuinattitude.
De vijgen zijn, op een paar na, ondermaats gebleven en groen. Ik heb ze wel geplukt, en als ik nog wat wacht kan ik er misschien nog een paar tapas van maken. Het recept schrijf ik op voor jullie.
‘Wat aandacht krijgt groeit’, is het motto op de school van mijn zoon en dat geldt niet alleen voor kindertjes. Aandacht, regelmaat en handen uit de mouwen. Dat worden mijn voornemens voor het nieuwe jaar, ook voor de tuin.

Vijgentapas
Snijd de vijg in vieren leg er een plakje gorgonzola op. Wikkel er een half plakje jamon de serrano omheen, kwast er iets olijfolie op en zet het geheel een halve minuut onder de hete grill. Dekentje om en fijn naar buiten kijken, waar de fietsers met witte knokkels tegen de wind in moeten. Sherry’tje erbij en dán … “Op een heel vruchtbaar 2012!”

Sinette Hesselink