Om voedselverspilling tegen te gaan biedt BuurtBuik op meerdere locaties gratis maaltijden aan. Groenteboeren, horeca, supermarkten en winkeliers doneren de ingrediënten.
In Oost werd negen jaar geleden het eerste gerecht geserveerd. Elke maandag is de Elthetokerk op de Javastraat tussen 17.00 en 18.00 geopend voor een gezond én buurt verbindend driegangen diner.
Alle keukens van BuurtBuik draaien op vrijwilligers. In Oost doen zoveel mensen mee dat ze rouleren om iedereen aan de beurt te laten komen. Wie wil mee-eten hoeft zich niet vooraf op te geven. Vanwege de organisatie en het aantal plekken is op tijd aanwezig zijn wel belangrijk. Wat op tafel komt te staan is steeds weer een verrassing, ook voor de koks die afhankelijk zijn van wat wordt aangeleverd.
Ruud werkt sinds 2022 bij BuurtBuik en hielp daarvoor mee in andere keukens. ‘Ik wil graag iets nuttigs en sociaals doen en de Elthetokerk is bij mij om de hoek, dus dit valt goed samen.’ In het begin droeg hij wekelijks bij aan het maken van de maaltijden. Door het grote animo voor het koken rouleert hij nu met andere vrijwilligers, al is hij er nog steeds elke maandag. ‘Vanaf 17.00 komen de eters en dan is alle hulp welkom om het eten uit te delen.’
Adam komt uit New-York. Hij is marketeer en woont sinds zeven jaar in Nederland. Om iets voor de maatschappij te doen en beter Nederlands te leren, zet hij zich sinds een half jaar in voor BuurtBuik. ‘Bijdragen aan en gezonde maaltijd voor iedereen en verspilling tegengaan spreekt mij aan. Tegelijkertijd ga ik de taal beter begrijpen kom ik meer te weten over de buurt.’
Vroeger was Ed docent. Tijdens een burn-out begon hij als coördinator bij Buurtbuik, die toen nog op de Danie Theronstraat diners verzorgde. ‘We zijn een heel divers team en zo een goede afspiegeling van de maatschappij. Dat geldt ook voor de gasten die komen eten. Het gaat om veel meer dan de maaltijden alleen. We willen ook een plek zijn waar mensen aanspraak hebben en elkaar leren kennen.’ BuurtBuik werkt samen met instellingen en winkels in de Dapperbuurt, Indische Buurt en Transvaalbuurt. Met de ‘makkies’ die de vrijwilligers voor het werk krijgen, hebben ze een eigen betaalsysteem. ‘Het is een soort monopolygeld waarmee ze naar de film kunnen of korting krijgen in bijvoorbeeld deelnemende kringloopwinkels.’
Jeugdvriendinnen en twintigers Machteld en Roos schuiven vanavond voor het eerst aan bij BuurtBuik. ‘Tot een paar jaar geleden woonden we in de Javastraat en ondanks dat we geïnteresseerd waren in sociale projecten, kwamen we hier gek genoeg nooit. Bijzonder onze oude buurt zo terug te zien en leren kennen.’ Tijdens hun studie deelden de vriendinnen een appartement, tegenwoordig wonen ze in dezelfde straat. Ze hebben nog steeds belangstelling voor wat in hun omgeving speelt. ‘Het is goed te ervaren hoeveel mensen geholpen zijn met voedsel dat anders wordt weggegooid. Behalve dat is het eten ook verrukkelijk en ziet het er prachtig uit.’ Het concept van BuurtBuik sluit aan bij hun idealen. Thuis gaan ze verspilling tegen door zo min mogelijk weg te gooien, kleding langer te dragen en tweedehands te kopen. ‘We zijn ook bewuster gaan reizen, proberen het vliegtuig te vermijden.’
Terwijl Machteld en Roos nagenieten van de driegangenmaaltijd zijn Adam, Ed, Ruud en de andere vrijwilligers druk bezig met opruimen en de meubels weer in ‘kerkopstelling’ terug te zetten. ‘Om half acht moeten we leeg zijn. Dan begint een gebedsdienst.’
Foto’s: Machteld (l) en Roos (r). Ruud (met dienblad) en Ed.