Na de 8 die ik gaf voor het simplistische maar strakke kantoorgebouw van Claus en Kaan zou ik voor dit supersonische object minstens een 11 moeten geven. Mijn schaal gaat maar tot 10, dus ik geef het een 10! Het valt niet mee om collega-architecten de hemel in te prijzen maar soms kan het niet anders. Volgende maand gooi ik het over een andere boeg en zal ik een minder geslaagd bouwsel de grond in boren.
Dit booster-gebouwtje, behuizing van een rioolpomp, past in een rij geslaagde utilitaire gebouwen in Amsterdam die nodig waren om een transformator, een ventilator of een rioolpomp aan het zicht te onttrekken. Ben van Berkel zette de standaard, door in de jaren negentig twee schitterende gebouwtjes neer te zetten boven beide inritten van de Piet Hein tunnel: gevel en dak van dezelfde geperforeerde rvs-beplating lopen in elkaar over, omhullen de tunnelventilatoren. Geen gevel staat recht, licht valt door transparante geveldelen, achterliggende structuren worden zichtbaar. Fantastisch! Deze geef ik in het voorbijgaan ook een 10.
Terug naar de booster, een ontwerp uit 2004 van Bekkering Adams Architecten. Hier geen transparantie maar sculpturale massa. Schuine vlakken van blauwgroen gekleurd prefab-beton, in de vlakken zijn patronen en teksten gezandstraald. Afhankelijk van het standpunt van de kijker verandert de vorm. Spectaculair!
Van Erven Dorens geeft een cijfer
Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.
Vorige keer:
Kantoorgebouw Claus en Kaan Architecten: 8 (04-12-2014)