Jan geeft Sterren

Kantoorgebouw Claus en Kaan Architecten: 8

Welke gebouwen geven kleur aan Oost? Architect en schrijver Jan van Erven Dorens beziet de stad met de blik van een kenner en velt zijn oordeel. Kijk maar.

Een kantoorgebouw zoals een striptekenaar het zou tekenen. Dertig identieke ramen op elkaar gestapeld, elk raam gevat in identieke betonnen gevelelementen. Met deze geveltekening ben je snel klaar als architect. Hup, door naar de volgende opdracht. Maar zo makkelijk is het niet gegaan. Claus en Kaan Architecten ontwierpen dit gebouw in 2007 voor eigen gebruik. Een design statement moet gemaakt worden. Alles is mogelijk. Een strak blok roestend staal had het kunnen worden. Of een strak blok glas. ‘Strak’ is het geheim van Claus en Kaan. Was het geheim, het architectenduo is uit elkaar. Op mijn kantoor probeer ik voor Engelstalige medewerkers het woord ‘strak’ te vertalen. Onmogelijk, ik ben er mee opgehouden. ‘You make this strak, yes?’
Abstractie bereiken blijft het ideaal van de moderne architect. De kunst van het weglaten. Less is more. Wat in de schilderkunst werkt, werkt ook in de architectuur. De spanning opgeroepen door een perfect geproportioneerd vlak is groter dan het effect van een minutieus geornamenteerde gevel. Rothko versus Carel Willink.
Ik ben in het gebouw geweest. Heb voor een raam gestaan en ervaren hoe indrukwekkend mooi het grijze water van het Markermeer is, als in een schilderijlijst gevat.
Dit gebouw geef ik een 8.

Van Erven Dorens in De Jas.