Op de punt van Rieteiland Oost, naast de tennisbaan, moet Boerderij op IJburg verrijzen. Dat is althans de stellige overtuiging van het stichtingsbestuur, dat inmiddels enkele maanden bezig is met een studie naar de haalbaarheid. Als het aan de initiatiefnemers ligt wordt ‘de boerderij’ een plek waar kinderen en volwassenen kunnen experimenteren met stadslandbouw, ecologie, duurzame energie en andere facetten van duurzaam en bewust leven. Een ontmoetingsplek, waar je kunt genieten van de natuur op en rond IJburg, en waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen, in de aarde wroeten en vies worden.
“Op IJburg wonen veel mensen die duurzaamheid en bewust omgaan met hun omgeving hoog in het vaandel hebben,” zegt voorzitter Robert Borghuis. “De Boerderij moet inhoud en vorm geven aan die ambitie. Want je kunt wel duurzaam willen zijn, maar wat betekent dat? Mensen kunnen er met elkaar uitvinden hoe ze het leven in hun directe omgeving beter en gezonder kunnen maken. Maar kinderen zien en leren ook hoe kuikentjes geboren worden, dat je konijnen kunt knuffelen, hoe dieren leven, wat ze voor ons mensen betekenen en hoe bloemen, kruiden en andere gewassen groeien.”
In de Amsterdamse nieuwbouwwijk wonen meer dan vijfduizend kinderen en hun ouders. IJburg heeft waarschijnlijk de grootste kinddichtheid van heel Europa. Dat biedt een kans, maar schept ook verantwoordelijkheid. De kans is om een hele generatie IJburgers groot te brengen met interesse in de natuur en de omgeving waarin ze leven. Maar ook de verantwoordelijkheid om daar bewust mee om te gaan. Om de wereld waarin ze leven niet te consumeren, maar te behouden voor volgende generaties.
“Toen we begonnen met onze haalbaarheidsstudie, dachten we in de eerste plaats aan een kinderboerderij,” licht secretaris Paulien Schopman toe. “Maar in de loop van de tijd heeft het concept een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Boerderij op IJburg gaat leer- en spelprogramma’s aanbieden waarin kinderen niet alleen kennis maken met dieren, maar ook de mogelijkheid krijgen om kruiden en groenten te verbouwen, expedities in het Diemerpark en de Diemervijfhoek te ondernemen en leren hoe wind en zonne-energie gebruikt kunnen worden. Het moeten programma’s worden waarin centraal staat dat veel processen om ons heen uit kringlopen bestaan. Programma’s ook waarin kinderen leren dat zij de wereld kunnen veranderen. Niet door alleen te kijken wat allemaal niet kan of mag maar vooral door te ontdekken wat allemaal mogelijk is en hoe leuk het is om dat met de vrienden om je heen te doen.”
Borghuis vult aan: “IJburg ligt midden in de ecologische verbindingszone tussen het Gooi en Waterland. Op de grenzen van water en land vind je unieke natuur. Er ontwikkelt zich een grote diversiteit aan planten en dieren. We kunnen als bewoners en bezoekers van IJburg daar veel meer van genieten. Boerderij op IJburg moet een centrale rol vervullen als het gaat om kennis van, informatie over en activiteiten in die natuur.”
Boerderij op IJburg wordt geen op zichzelf staand project. Heel bewust wordt de samenwerking gezocht met scholen, creches, naschoolse opvang en horeca op IJburg. De Boerderij dient als startpunt voor natuurtochten en jeugdexpedities in en rond IJburg. En bij een duurzame werkwijze kun je denken aan wind- en zonenergie, recycling van water en afval. Het brede aanbod van IJburgse initiatieven op dit punt zal bij de bouw en exploitatie van de boerderij worden toegepast. De eerste samenwerking met het bedrijf Zonline is hiervan al een mooi voorbeeld.
“Ook kinderen en volwassenen met een beperking moeten straks volledig deel kunnen nemen aan alle activiteiten op de boerderij. Dat kan door konijnen op schoot te aaien, maar ook door een wezenlijke bijdragen te leveren aan verzorging van planten en dieren op de Boerderij,” meent Borghuis. “Boerderij op IJburg moet een project worden ván, maar ook vóór alle IJburgers.”
Oproep
Stichting Boerderij op IJburg heeft een enquête gemaakt om uit te vinden wat IJburgers vinden van de plannen en of ze mee willen doen. Het invullen kost 5 minuten. Je bijdrage aan dit onderzoek wordt bijzonder op prijs gesteld!
Kijk op www.boerderijopijburg.nl of www.facebook.com/boerderijopijburg.