Nieuws

Blijk van erkenning voor populaire strandtent: Blijburg tot najaar 2014 op huidige locatie

Blijburg hoeft niet te verkassen tijdens de aanleg van Centrumeiland, het eerste eiland van IJburg 2. Dat liet Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening, recent weten na raadsvragen van D66. Stanja van Mierlo, eigenares van Blijburg, is “superblij”. En in 2015 verkast de stadsstrandtent naar “het mooiste plekje van Centrumeiland, de noordpunt”. Voor ten minste twaalf jaar.

Blijburg mag blijven. Hoe vind je dat?
“Ik ben superblij. Ik beschouw het als een blijk van erkenning dat Blijburg er helemaal bij hoort. Amsterdam spreekt hiermee uit hoeveel we voor IJburg én de rest van de stad betekenen. Dat was niet altijd de visie van de gemeente, zeker niet in de pioniersdagen van Blijburg. Ik heb toen vaak moeten vechten tegen de ambtelijke molens. Wij wilden een nomadische onderneming zijn en zoiets was nieuw voor de gemeente. Maar dat is veranderd. We hebben ons bestaansrecht bewezen en ik voel me gedragen door de gemeente Amsterdam. Er is geen strijd meer, maar samenwerking.”

Hoe vaak is Blijburg de afgelopen jaren verhuisd?
“Volgend jaar bestaan we tien jaar. In die tijd zijn we drie keer verhuisd, van Blijburg I naar het huidige Blijburg III. En elke verhuizing gaat gepaard met enorme investeringen en ondernemersrisico’s: afbreken, verkassen, opbouwen, opnieuw beginnen. Ik moet mijn investeringen ook in drie jaar terugverdienen. Andere ondernemers hebben daar vijftien jaar de tijd voor. Voor ons moet daarom elk seizoen raak zijn. Ook de seizoenen dat het tegenzit met het weer, zoals deze zomer. Dat is een geweldige uitdaging. Ik heb daar als ondernemer bewust voor gekozen, maar ik wil nu wel landen.”

Hoe ziet de toekomst eruit?
“We mogen hier blijven tot oktober 2014, dus nog 2,5 jaar. Daarna pakken we in en verhuizen we naar het uiterste puntje van Centrumeiland. Als alles volgens plan verloopt, openen we begin 2015 weer de tent. Als ik daaraan denk word ik enthousiast, want we krijgen een prachtige locatie. Met uitzicht op Durgerdam en Pampus en met mooi ondiep water dat deels door strand wordt omsloten. Dat wordt een veilige plek waar kleine kinderen heerlijk kunnen spelen. We kunnen dan eindelijk een duurzaam gebouw neerzetten, want we kunnen daar tenminste twaalf jaar blijven. En we hebben dan ook voor het eerst de tijd om alles netjes te onderhouden. Het dak te repareren als dat lekt, of alles eens opnieuw in de verf zetten. Daar komen we nu nauwelijks aan toe.”

Wat betekent Blijburg voor de IJburgers?
“Die vraag kan ik slecht beantwoorden, dat zou je hen moeten vragen. Maar dit is wel de enige plek op IJburg waar gedanst en gefeest kan worden. Zo organiseren we 15 september aanstaande alweer de achtste editie van het Costa del Soul festival. Verder biedt Blijburg voor ieder wat wils. Afgelopen week hadden we hier een groot kinderfeest en een toernooi van de IJburgse volleybalvereniging, elk weekend zijn er geweldige DJ’s en in onze kapel kan ook getrouwd worden. Dat soort dingen kan alleen maar bij ons.”

Volgend jaar bestaat Blijburg 10 jaar. Hoe vieren jullie dat?
“Dat weet ik nog niet precies, maar ik vermoed dat we een groot feest gaan organiseren voor alle mensen die Blijburg de afgelopen jaren hebben gesteund, en dat waren er heel veel. Dat lijkt me wel het minste dat we kunnen doen. Zeker nu we weten dat we hier kunnen blijven én dat we een prachtige toekomst voor ons hebben.”

Door Michel van Dijk

Lees ook:
Voorzichtig begin aanleg IJburg 2 (07-06-2012)