Sport

Bij DRC is samen niet alleen

Voetbalclub DRC uit Durgerdam was jarenlang gastheer voor de crew van de tv-serie All Stars. Met dank aan de karakteristieke weilanden en het prachtige licht rondom het terrein.

Het moet ongeveer zo zijn gegaan, zegt DRC-voorzitter Onno Swart: “De regisseur Jean van de Velde werd getipt door een cameraman uit Durgerdam. Die zei tegen hem: ik weet een perfecte locatie voor All Stars. Samen zijn ze toen hiernaartoe gegaan. En toen Van de Velde ons terrein zag, midden in de weilanden en met al die koeien en de dijkhuisjes op de achtergrond, was hij verkocht.”

Drie zomers lang, van 1999 tot 2001, is DRC gastheer geweest voor de filmcrew. Ook de laatste film, Old Stars, werd opgenomen op de velden van de voetbalclub uit Durgerdam. “Vanwege het water schijnt hier het licht heel mooi te zijn,” zegt Swart. “En het ligt natuurlijk dicht bij Amsterdam; handig omdat de meeste acteurs hier vandaan komen.”

Door de opnamen is DRC landelijk bekend geworden. “Het gebeurt vaak dat tegenstanders zeggen: hé, dit is het veld van All Stars. Onze vereniging straalt ook echt de sfeer uit van Swift Boys, zoals het team uit de serie heet. Wat voor hen geldt, geldt voor ons ook: we willen winnen, maar het moet ook gezellig zijn.”

Namens de vereniging was destijds Klaas Bording degene die in de gaten hield of de crew wel netjes omging met het terrein van DRC. “Je krijgt toch een zomer lang allerlei mensen over de vloer die andere belangen hebben. Klaas is vorig jaar overleden. Er werd altijd naar hem gevraagd door de acteurs. Als ik Kasper van Kooten tegenkwam wanneer hij met zijn fiets een rondje Waterland maakte, was het eerste wat hij vroeg altijd: ‘Ha voorzitter, hoe is het met Klaas?’ Klaas was ook de enige van DRC die op de aftiteling stond.”

De nauwe band tussen All Stars en DRC werd nog eens onderstreept toen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2008 de kantine van de voetbalclub afbrandde. Direct besloten de acteurs een benefietwedstrijd te spelen tegen het eerste elftal van DRC. De aftrap werd destijds verricht door Katja Schuurman. Na afloop was er een Grote Kantine Actie, waarop onder meer een clubkostuum van Ruud van Nistelrooy werd geveild. Mede van de opbrengst van al die acties werd later een nieuwe kantine gebouwd. Die is net zo authentiek als de vorige. “Dus geen strak design, maar ingericht zoals het vroeger ook bij oma thuis was,” zegt Swart.

Durgerdam Racing Club werd opgericht in 1931. Het was een tijd waarin veel voetbalverenigingen een naam kozen met het woord ‘Racing’. Daarmee wordt niet zo zeer gedoeld op snelheidswedstrijden, maar meer op het meten van elkaars krachten in competitieverband. Iets wat de club tot op de dag van vandaag doet.

DRC telt ongeveer 250 voetballende leden. Het vlaggenschip van de vereniging speelt in de vijfde klasse. “Ze doen het goed en draaien bovenin mee. Dat is leuk, maar het gaat niet alleen om presteren bij de club.” Swart wijst op het logo van DRC: een oude voetbalschoen waaruit het karakteristieke kapelletje van Durgerdam omhoog steekt. Ontworpen door niemand minder dan cartoonist Dik Bruynesteyn. Als slogan voert de club: Voetbal zoals het vroeger was. “Kennelijk spreekt dat veel mensen aan, want onze leden komen uit Groot-Amsterdam. Iedereen is welkom bij ons. Nu we economisch mindere tijden beleven, hebben mensen naar mijn mening meer behoefte aan samen zijn. En samen is niet alleen hè. Het is geen toeval dat dat ook het motto van Swift Boys was.”

Door Iwan Tol

Lees ook:
AFC IJburg: ‘stap voor stap boeken we progressie’ (21-12-2012)
Nostalgische talentenclub Zeeburgia krijgt nieuwe jas (24-01-2013)