Inwoners van het Oostelijk Havengebied wilden hun groenteafval liever recyclen dan weggooien. Buurtcoöperatie de Eester speelde hierop in en opende een inleverpunt voor keukenafval. Vrijwilligers maken er compost van voor een groenere buurt.
Op de nieuwe compostlocatie in plantsoen Hannes Tuin verzamelt zich een enthousiaste groep buurtbewoners met emmertjes vol schillen. Addy, een van de initiatiefnemers, heeft de eer om de compostmolen officieel in gebruik te nemen. Ze stort maar liefst twee kilo keukenafval in de nog brandschone compostmolen, voornamelijk resten van uien en heel veel spruitjes. “Wat eet jij gezond, zeg!” grapt Floor Matla, projectleider Duurzaam van de Eester.
Floor deelt papieren zakken uit waarin deelnemers thuis hun ongekookte keukenresten kunnen verzamelen. Op de compostlocatie wegen deelnemers hun gevulde zak, noteren het gewicht en gooien de inhoud in de compostmolen. Een schepje zaagsel erbij, een paar keer draaien – en de compostering is begonnen! “Deze molens versnellen het proces én ze zijn rattenproof,” legt Floor uit. Buurtinitiatief Afval naar Oogst heeft deze nieuwe compostmethode speciaal ontwikkeld voor buurttuinen in de stad.
Vroeger ging het naar de varkens
De wens om gf-afval apart in te leveren, leefde al in de buurt. Floor legt uit: “Op Java-eiland kun je dit kwijt in aparte afvalcontainers, maar alleen met een pasje. Bewoners rond de Eester willen hun keukenafval ook een tweede leven geven.” Zoals Martijntje, die zich herinnert: “Vroeger gaven we bij ons thuis de etensresten aan de varkens, zij waren er dol op. Zonde om dit nu in de vuilnisbak te gooien.” Floor vult aan: “We maken er nu compost van: superbelangrijk als voeding voor een gezonde bodem en stadsgroen.”
Voeding voor de buurt
Martijntje is ook een van de vrijwillige ‘compostinos’. Zij houden het composteren in de gaten door regelmatig de structuur, geur en temperatuur te checken. “Compost kan wel 70 graden worden. In de winter komt er zelfs stoom vanaf!” Deze manier van gf-afval inzamelen werkt volgens Floor effectiever dan een anonieme container. “We verwachten dat mensen er minder snel troep in zullen gooien, doordat we hen betrekken bij het proces.” Naast goede kwaliteit compost, levert het project ook buurtcontacten op. “We willen inspirerende activiteiten aan de compostlocatie verbinden, zodat de deelnemers elkaar kunnen ontmoeten. Denk aan een lezing of filmavond, ideeën zijn welkom!”
Lever je keukenresten in of word compostvrijwilliger bij de Eester! Informatie en aanmelding via duurzaam@buurtcooperatieohg.nl. Ook op andere plekken in Amsterdam-Oost kun je je keukenafval inleveren: Anna’s Tuin & Ruigte, Pangea Garden, De Bajestuin, Plukbos Wittenburg, De Meevaart en KIT Tropentuin.Kijk op www.afvalnaaroogst.nl voor alle contactgegevens.
Bij de Eester kun je nu je groente- en fruitafval doneren
