Bezoekers lenen bij de bibliotheek in de Linnaeusstraat niet alleen boeken, maar kunnen hier nu ook stekjes en zaden ruilen. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) helpen vanuit de bieb de wijk te vergroenen en verduurzamen. Ze legden ook een geveltuin aan. Dit alles onder de noemer Bieb in Bloei.
Buurtcampus Oost van de HvA is gevestigd in de OBA Linnaeusstraat om studenten een leeromgeving in de praktijk te bieden. In ruil voor studiepunten werken studenten aan vragen die vanuit bewoners of buurtorganisaties komen en zij leren op hun beurt van de kennis van bewoners. Elke woensdagochtend geven studenten ‘hulp bij digitaal’, ook hebben ze een badminton- en een jeu-de-boulesclub opgericht.
“We willen studenten laten ervaren hoe het in het echte leven gaat, met echte bewoners,” verklaart coördinator Mariska Gunsing (35). “Tegelijkertijd vinden we het net zo belangrijk dat de buurt er wat aan heeft, dus we gaan uit van vragen van bewoners en de gemeente.”
In OBA Linnaeus staat een speciale kast voor het ruilen van plantenstekjes en er is een ladekast om bloemzaden te ruilen (‘zadenbibliotheek’). Ook staan er natuurboeken uit de privécollectie van tuinman Eelco van de MoTuin waar bezoekers in mogen bladeren.
Een duurzame wijk is een van de doelen van de Buurtcampus Oost. Mariska: “In Oost bleek dat mensen meer groen wilden. Er kwam de vraag voor een adoptiekast met stekjes en een geveltuin. Een student heeft de geveltuin gerealiseerd als afstudeerproject.”
Van de stekjeskast wordt volgens Mariska veel gebruikgemaakt. “Soms wordt hij helemaal leeggeroofd, dat vond ik in het begin wel lastig. Maar andere keren wordt hij juist vol gezet.”
Student social work Vic den Draak (21) loopt al bijna een jaar stage bij Bieb in Bloei. Met zijn zorgprofiel had hij in eerste instantie stage willen lopen op een psychiatrische afdeling, maar achteraf is hij heel blij met deze stage. “Ik heb hier geleerd dat je door groen gemakkelijk sociaal contact kunt krijgen met buurtbewoners, en hoe je via die weg iets voor mensen kunt betekenen.”
Mariska legt uit: “We organiseren hier ‘bakkie buiten de bieb’. Dan zetten we een tafeltje buiten, schenken we koffie en thee en werken we wat in de geveltuin. We geven de planten water en rapen zwerfafval.”
Vic: “Een buurtbewoner sprak ons aan. ‘Wat leuk dit, waar zijn jullie van?’ Ze kwam met een heftig verhaal over haar buren. Ik heb haar gedurende mijn hele stage geholpen. Ze heeft aangegeven nu beter in haar vel te zitten.”
Ook een vraag uit de buurt? Mail naar Mariska Gunsing: m.j.gunsing@hva.nl.
