Zowel in het Oosterpark als het Flevopark waren afgelopen weekend grote evenementen. Het No Art Festival in het Flevopark had zaterdag ruimte voor 15.000 man. Ondanks de hitte op zondag werd het Roots Festival in het Oosterpark ook goed bezocht. Natuurliefhebbers verzetten zich tegen commerciële feesten met openbaar groen als decor. Vooral het No Art Festival, dat tijdens het broedseizoen werd gehouden, lag onder vuur.
Vereniging Vrienden van het Flevopark strijdt al jaren tegen exploitatie van hun geliefde plek. Behalve de broedende vogels wil de groep ook de bunzingen, marters, vossen en flora in het park beschermen. Ondanks de begin juni door ziekte afwezige burgemeester Femke Halsema bij een commissievergadering, gingen tegenstanders van het festival toch naar de Stopera om een vergunning voor het No Art Festival tegen te houden.
Buurtbewoners kijken verschillend terug op het grote evenement, al is volgens een jonge vader bijna iedereen het erover eens dat de timing niet slechter kon. “De verkeersknip zorgt voor verkeerschaos en de Molukkenstraat en het Javaplein zijn opengebroken. Onhandig met een groot festival op komst. Vroeg in de ochtend reden vrachtwagens af en aan door een buurt waar op dat moment veel jonge, schoolgaande kinderen oversteken.”
Een fietser van middelbare leeftijd ergerde zich aan de manier waarop het park was afgesloten. “Als je vanaf de Javastraat kwam, mocht je niet met de fiets het park in terwijl het festivalgebied honderd meter verder rechts over de brug begon. Daar is ook een afslag naar links waar geen feest werd gehouden. Die hadden ze vrij moeten houden. Als je een andere ingang nam, fietste je alsnog dezelfde afgezette zone in. Onlogisch en ongemakkelijk dat je zinloos omrijdt om op dezelfde plek te komen. Bij het Roots Festival in het Oosterpark was dat beter geregeld. Het park kon als doorgaande route gebruikt blijven worden. Waarschijnlijk kent de organisatie het gebied beter dan die van het No Art Festival.” Zijn vriend denkt dat het desinteresse is van de organisatoren. “Die gasten van het No Art Festival willen alleen maar geld verdienen en dat is best. Doe het alleen ergens waar anderen er geen last van hebben of worden beperkt en de natuur er niet onder lijdt. Het groen in de stad is voor iedereen.”
Belangrijk verschil tussen de twee festivals is dat bezoekers van No Art hoge bedragen betaalden voor een ticket en de toegang van Roots gratis was. Hilde (45) heeft er geen moeite mee dat een gedeelte van het Flevopark onbereikbaar was voor mensen zonder kaartje. “Die paar dagen in het jaar maak ik mij niet druk om. Het argument dat de natuur wordt aangetast, weegt voor mij veel zwaarder.” Maarten (48) keek op afstand naar het Roots Festival, hij bleef voor de hekken. “Nu hoeft het voor mij niet meer, maar vroeger was ik hier niet weg te slaan. Daarom gun ik de generaties na mij dit soort feesten van harte. Ik vind het dapper hoe ze het volhielden in de hitte. De ruimteverdeling in het park was goed. Voor wie niet naar het festival wilde, waren genoeg andere plekken.” Hij wijst naar de verdorde plekken in het gazon die door het festival zijn ontstaan. “Toch ben ik blij dat het park weer zoals altijd is en de temperaturen dalen.” Een nieuw festival schuwt hij niet. “Tegen die tijd is het gras al lang weer aangegroeid.”