Nieuw kroost in de Plantagebuurt. Eind vorige week verwelkomden de dianameerkatten een jong. Het gaat goed met moeder en kind, die komende weken onafscheidelijk zijn. De tante van het jong, mogelijk een aanstaande moeder, komt regelmatig op kraamvisite. De pasgeborene groeit flink en is al goed te zien voor bezoekers.
De in het wild ernstig bedreigde dianameerkat is een van de minst bekende Afrikaanse apen. Om zich beter te verdedigen, leven ze hoog in de bomen in grote groepen en met andere soorten primaten van wie ze de geluiden begrijpen. Door ontbossing is het leefgebied van de Dianameerkat in West-Afrika afgelopen 30 jaar enorm gekrompen en versnippert hun leefgebied. Zo ontstaan subpopulaties, waardoor de genetische gezondheid op den duur in gevaar komt. Vanwege hun waardevolle vacht wordt veel op ze gejaagd.
De dianameerkatten in Artis zijn deel van een internationaal (fok)programma. Dierentuinen en de lokale natuurbehoudsorganisatie WAPCA(West African Primate Conservation Action) werken eraan de dianameerkat beter te beschermen in West-Afrika. Het beheren van een gezonde populatie in dierentuinen, Ghana en Ivoorkust draagt eraan bij de wildpopulatie op lange termijn aan te sterken.
Het Tai National Park in Ivoorkust is een van de laatste beschermde gebieden voor elf primatensoorten, waaronder de chimpansee en dianameerkat. Artis helpt met onderzoek en veiligheidsmaatregelen die WAPCA daar coördineert, waardoor de stroperij afnam. Doel is de krachten te bundelen voor een structureel plan om de dieren te behouden.
Foto Ronald van Weeren