Achttien jaar geleden kwam ik langs een overwoekerd terrein op Zeeburgereiland. Bij het modderige toegangspad stond een bordje Museum Zeeburg, Beeldenpark, Stichting One Peaceful World. Tussen de hoge struiken zag ik oude woonwagens, bouwketen en een hoop schroot. Nieuwsgierig waagde ik mij op het pad. Een man kwam uit een verweerde loods tevoorschijn en ontving me hartelijk. Hij vertelde dat hij hier sinds begin jaren zeventig woonde en werkte, samen met enkele kunstenaars.
Het schroot bleek een enorme verzameling stalen sculpturen te zijn en ik schreef een paginagroot artikel over de groene oase met zijn kunstzinnige inwoners. Ik kwam erachter dat Theo Niermeijer (1940–2005) een gerenommeerd kunstenaar was. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties, zoals die van het Stedelijk, en zijn grote stalen beelden staan onder meer in het Oosterpark en op Camping Zeeburg.
Vijftien jaar na het overlijden van Niermeijer bezoek ik onaangekondigd het terrein. Ik wil weten of de geest van Niermeijer hier nog steeds voortleeft. Binnen vijf minuten zit ik met Niels Keizer en Marianne van Meteren aan een drankje in een van de woonwagens. Keizer heeft Niermeijer goed gekend. “Theo was niet zo’n prater. Hij dacht niet in woorden, maar in beelden.” Keizer vertelt dat het terrein in 2025 wordt ontruimd. “Dit is Theo zijn gedachtegoed, jammer dat het moet verdwijnen.”
Op aanraden van Keizer neem ik contact op met Anne Cersosimo, de weduwe van Niermeijer. We ontmoeten elkaar in het atelier, waar ruim 1500 sculpturen op elkaar staan gepropt en meer dan 6000 schilderingen op hoge stapels liggen te vergelen. “Theo was zeer productief,” vertelt ze. “We weten helaas niet waar we straks met al die beelden heen moeten. Maar ja, hij had nou eenmaal een enorme drang om te scheppen. Zo communiceerde hij. Simon Vinkenoog gaf hem niet voor niets de bijnaam De IJzeren Dichter.”
Kunst en Cultuur in Oost
In cultureel opzicht is Amsterdam-Oost een bruisend stadsdeel. Het wemelt van de galeries, er zijn theaters en musea, en het hele jaar door worden er culturele evenementen georganiseerd. In deze rubriek belicht journalist Wietse Schmidt telkens iets opvallends.