Nieuws

Bagger!

Vuilwitte schuimkoppen hopen zich op in de hoek bij de Veemkade. Daartussen dobberen eenden, zwanen en plastic colaflessen. Midden op het water een grote duwbak vol zand die zijn lading in het water loost. Zwemmende kinderen aan de Javakade. Een beeld dat veel bewoners rond de IJ-haven zullen herkennen. Een beeld dat de nodige vragen oproept.

Hoe schoon is de grond uit het tracé van de Noord-Zuidlijn, die sinds een half jaar dagelijks wordt gestort in de IJhaven? Tast het de waterkwaliteit niet aan? Kunnen kinderen nog wel veilig zwemmen in dit water? Want ondanks het verbod daarop gebeurt het natuurlijk wel rondom de Oostelijke Eilanden. Dat is nu juist ook het leuke aan wonen in deze buurt, je kunt zo vanuit je huis uit het water in. Ook buurtbewoner Jan van den Berg maakt zich grote zorgen; hij maakte op 5 juli foto’s van het lozen en stuurde die aan de politie en de redactie van de Brug.

Suzanne Visser, communicatieadviseur van de Noord-Zuidlijn, stuurt uitleg over het scheidingsprocédé, maar beantwoordt niet de vraag hoe het zit met de grond en waterkwaliteit. Ze verwijst naar strenge regelgeving; de grond wordt gekeurd op tal van chemicaliën. Er is “geen enkele aanleiding te twijfelen aan de samenstelling van de grond. De grond komt van zeer grote diepte uit de Amsterdamse bodem. Op deze dieptes is op ons tracé geen vervuiling aanwezig. Ook tijdens het boorproces zelf blijft de grond schoon.”

“Andersom!,” zegt de heer Blom, projectleider van De Haven Amsterdam. “Het is een watergrondmengsel, met veel zwevende deeltjes, want zand is zwaarder dan water. Het heeft tijd nodig om naar de bodem te zakken. Als je zand in een fles doet en schudt gebeurt hetzelfde.”

Maar wat is dan dat bruine schuim? “Bij het storten komt er lucht bij waterdeeltjes. Daardoor ontstaan schuimkoppen, net zoals die op het strand ontstaan. Het is een natuurkundig proces en heeft niets te maken met vervuiling. Dat schuim is bruin doordat er zanddeeltjes inzitten.” Blom klinkt opgelucht een misverstand recht te zetten.

Het klinkt allemaal aannemelijk, maar hoe vaak wordt er waar gemeten en zijn die gegevens in te zien? Blom geeft aan dat Rijkswaterstaat gaat over de waterkwaliteit en KIWA over de grondmetingen. Als er iets mis is wordt De Haven Amsterdam gewaarschuwd. Hij weet niet hoe vaak er wordt gemeten.

Zodra er meer (meet)gegevens zijn, lees je dat op www.debrugkrant.nl.

Door Janneke Holtslag