Natuur

Anna’s Ruigte – nieuwe stadsnatuur op Science Park

Studenten gaan het braakliggende terrein naast het hoofdgebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Science Park inrichten als natuurgebied en permacultuurtuin. ‘Anna’s Ruigte’ wordt een levend laboratorium.

Na over een smalle sloot te zijn gesprongen, staat studente Yente Stor (20) met haar groene laarzen op het toekomstige natuurgebiedje: ‘Anna’s Ruigte’. Ze loopt over een kronkelend pad het landschap in dat bestaat uit hoge, gepluimde rietstengels. De grond is groenbedekt met brandnetels en andere lage vegetatie. In de verte klinkt het gefluit van een tjiftjaf. “Het idee is om van dit gebied een levend laboratorium te maken,” vertelt Yente enthousiast. Het terrein van 1,5 hectare groot ligt naast de Universiteit van Amsterdam op het Science Park, achter Café Polder.

Enkele biologie- en bèta-gamma-studenten kwamen vorig jaar op het idee om dit braakliggende terrein een nieuwe bestemming te geven. Van de eigenaar van de grond, de gemeente Amsterdam, kregen zij groen licht voor hun plannen. De studenten willen ingrepen uitvoeren om de biodiversiteit te verhogen en gaan op dit terrein de natuurontwikkeling observeren en een permacultuurtuin aanleggen.

Leren over stadsecologie
Yente, eerstejaars student psychobiologie, wijst naar de wuivende pijpenstrootjes. “Nu is het landschap heel eentonig. In september zal de gemeente met een graafmachine de grond bewerken. Door de oevers minder steil te maken, krijgen bijvoorbeeld planten als watermunt, gele lis en misschien zelfs waterdrieblad een kans.” Nadat de grond bewerkt is, zal de natuur zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Wel zal een pad de bezoekers de mogelijkheid geven door het gebied te wandelen.

Anna’s Ruigte gaat fungeren als kenniscentrum. “Buurtbewoners kunnen hier leren over stadsecologie en het belang van biodiversiteit. Mensen weten daar vaak weinig vanaf. Door middel van informatiepanelen en activiteiten leren de bezoekers over deze onderwerpen.” De studenten willen de buurtbewoners actief bij het project betrekken. Eerder organiseerden ze al een discussieavond over de inrichting van het terrein, en in februari een schoonmaakactie.

Permacultuur
Een gedeelte wordt ingericht als permacultuurtuin: ‘Anna’s Tuin’. Café Polder gaat de verbouwde groenten op de kaart zetten. Yente: “Permacultuur wil zeggen dat de ecosystemen zo veel mogelijk in balans worden gehouden. Zo zetten we planten die veel stikstof loslaten bij planten die juist stikstof nodig hebben. In de tuin komt in ieder geval een kruidencirkel en er komen fruitbomen.” Waarom Yente zelf actief is bij het project? “Ik heb tijdens een tussenjaar na mijn middelbare school in Thailand vrijwilligerswerk gedaan in een tuin met permacultuur. Dat vond ik ontzettend leuk en interessant. Daarom heb ik me meteen aangesloten.”

Yente vindt het bij een universiteit passen om een gebied te hebben waar geëxperimenteerd kan worden. “Er wordt nu niks gedaan met deze grond. Iedereen loopt er langs zonder te kijken. We willen laten zien wat er allemaal mogelijk is met de natuur en mensen bewust maken van de waarde van stadsecologie.”

Anna’s Ruigte is vernoemd naar Anna van den Broeke, de vroegere eigenaar van de Anna Hoeve, de oude boerderij die nog bij de ingang van Science Park staat.