Landelijk netbeheerder TenneT legt in samenwerking met de gemeente Amsterdam een ondergrondse kabelverbinding aan tussen de elektriciteitsstations Zeeburgereiland en Rhijnspoor. De uitbreiding is noodzakelijk om te voorkomen dat het elektriciteitsnet van Amsterdam vastloopt. Door de energietransitie en groei van de stad wordt in 2050 drie tot vier keer zoveel stroom verbruikt als nu. Zonder versterking ontstaat zogenoemde netcongestie, overbelasting van het stroomnet waardoor storingen ontstaan. In 2027 wordt een begin gemaakt met de aanleg van de kabel.
Er wordt door de netbeheerders hard gewerkt om de wachtlijsten niet verder te laten groeien en waar mogelijk terug te dringen. Tegelijkertijd moet woningbouw mogelijk blijven en moet de stad verder verduurzamen. Zo komen er 2600 nieuwe elektriciteitshuisjes bij tot aan 2050. Ook bouwen de netbeheerders tientallen nieuwe grote elektriciteitsstations en worden bestaande stations uitgebreid om de groei en verduurzaming mogelijk te maken. Om dit allemaal met elkaar te verbinden is tot 1.600 kilometer kabel in de stad nodig. Deze nieuwe zes kilometer lange kabelverbinding is een belangrijk onderdeel van die netuitbreiding in Amsterdam. Dankzij deze nieuwe verbinding zorgt TenneT voor een toekomstbestendig stroomnet in Amsterdam-Oost.
Als alles meezit, start TenneT in 2027 met de aanleg van deze kabel. Eerst worden buizen onder de grond gelegd. Hier worden vervolgens de stroomkabels doorheen getrokken. De aannemer gebruikt hiervoor een speciale boormachine, waarmee ze de straat niet open hoeven te breken en de overlast voor de buurt zo beperkt mogelijk blijft. Deze zogenaamde gestuurde boringen gaan niet onder huizen of gebouwen door.
TenneT directeur operaties Frank Wester: “Het elektriciteitsnet uitbreiden in een zeer dicht bebouwd gebied als Amsterdam is een complexe puzzel. We zijn nu aan het onderzoeken wat de beste plekken zijn voor de nieuwe hoogspanningsstations en kabelverbindingen. De werkzaamheden zijn noodzakelijk voor de toekomst van de stad, iedere Amsterdammer gaat er vroeg of laat iets van merken.”
Totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid, moeten we het bestaande net zo slim mogelijk gebruiken. Ondernemers en inwoners van Amsterdam kunnen in de tussentijd hun steentje bijdragen. Huishoudens kunnen helpen door minder stroom te verbruiken tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet. Dat kan bijvoorbeeld door stroomverbruik van de spits naar daluren te verplaatsen. Of denk aan praktische oplossingen, zoals het opladen van auto’s of een was draaien als de zon schijnt.
De beste route
Samen met de gemeente zocht TenneT naar de beste route voor de kabelverbinding. Deze ‘voorkeursroute’ loopt van het elektriciteitsstation Zeeburgereiland onder het Flevopark, de Indische Buurt, de Dapperbuurt en het Oosterpark door naar het elektriciteitsstation Rhijnspoor van Liander aan de Deymanstraat in Oost.
Stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting: “De aanleg van deze kabelverbinding is essentieel voor de groei van Amsterdam. We voeren dit werk met zorg en aandacht voor de omgeving uit, want we weten dat het tijdelijk impact heeft. Maar het is hard nodig, niet alleen om nieuwe woningen van stroom te kunnen voorzien, maar ook voor cruciale voorzieningen zoals sporthallen, zwembaden en bijvoorbeeld een bioscoop. Zulke plekken zijn onmisbaar voor een leefbare wijk, zeker voor jongeren. Tegelijkertijd wil Amsterdam op termijn volledig aardgasvrij worden; dat betekent dat we steeds meer gaan vragen van ons elektriciteitsnet. Dan moet de basisinfrastructuur dik in orde zijn. Alleen zo maken we onze stad klaar voor een duurzame groenere toekomst.”
Voordat TenneT met de werkzaamheden begint, doet zij eerst nog onderzoek. Ook kijkt zij naar de gevolgen voor de omgeving. Daarna vraagt TenneT vergunningen aan, bestelt materialen en zoekt een aannemer die het werk gaat uitvoeren.
Meedoen en meedenken
TenneT informeert omwonenden en ondernemers over de voortgang van het project. Dit doet de netbeheerder bijvoorbeeld door middel van onlinebijeenkomsten. Omwonenden kunnen tijdens deze bijeenkomsten vragen stellen aan het projectteam en aangeven hoe ze betrokken willen blijven bij het project.
Onlinebijeenkomst op maandag 16 juni
De gemeente Amsterdam en TenneT organiseren op maandagavond 16 juni van 19.30 tot 20.30 uur een Nederlandstalige onlinebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgen geïnteresseerden informatie over de route van de kabelverbinding, de planning en wat de buurt merkt van de aanleg.
Aanmelden kan via deze link
