Zondag 28 januari is in het Wertheimpark herdacht dat concentratiekamp Auschwitz 79 jaar geleden werd bevrijd van de nazi’s. In het vernietigingskamp werden tussen 1940 en 1945 ongeveer 1,3 miljoen mensen gevangengehouden, 1,1 miljoen zijn er vermoord. De Nationale Holocaust Herdenking begon met een stille tocht.
Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver, Burgemeester Halsema, demissionair premier Mark Rutte, Holocaust-overlevende Max Arpels Lezer en anderen hielden een toespraak. Ook Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma waren aanwezig. Namens de Staten-Generaal legden zij een krans bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz.
Het grootste vernietigingskamp van de nazi’s werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd in een geannexeerd deel van Polen. Vooral Joden, andere etnische minderheden en politiek gevangen werden naar Auschwitz gedeporteerd. Veel gevangenen kwamen om door mishandeling, uithongering, dwangarbeid, slechte verzorging en kou. De meeste slachtoffers zijn vergast. Door de enorme omvang van de gruwelheden is Auschwitz min of meer symbool van het kwaad geworden.
Het nazi-complex Auschwitz-Birkenau, dat was verdeeld in drie kampen, werd op 27 januari 1945 bevrijd. Sinds 2015 is dit de door de Verenigde Naties vastgestelde internationale bevrijdingsdatum en herdenkingsdag. Op The Holocaust Memorial Day worden overal ter wereld slachtoffers van de Holocaust en andere genocides herdacht. De Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark is elk jaar op de laatste zondag in januari.