Nieuws

Allerlei activiteiten, doof de lichten op 26 oktober: Planeten en sterren kijken door de telescoop

Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober organiseren de Volkssterrenwacht Amsterdam en UvA Science Park activiteiten. Bewonder Saturnus door een telescoop of spot een komeet.

Bij helder weer gaat de koepel op Science Park open en zal de telescoop naar de hemel gericht worden. Net na acht uur verschijnt Saturnus aan de hemel. “Die planeet is heel helder en zal zelfs met het blote oog goed te zien zijn,” zegt natuur- en sterrenkundestudent Coen Bartels. “Met de telescoop kun je hem gedetailleerder bekijken en soms zelfs de ringen en vier manen zien. Saturnus is een gasreus bestaande uit verschillende typen gas. Al die deeltjes weerkaatsen het zonlicht, vandaar dat hij zo fel is. Ook staat hij relatief dichtbij, op 1,486 miljard km.” Later op de avond komt ook Jupiter boven de horizon uit. Eerst is die planeet nog achter de gebouwen van de stad verborgen, rond elf uur staat hij hoog genoeg om hem te kunnen zien. Mars komt helaas pas rond middernacht boven. Wel zullen er een paar heldere sterren te zien zijn: Vega en Capella.

Ook Volkssterrenwacht Amsterdam organiseert een activiteit, op Camping Zeeburg, waar de verlichting op het terrein gedoofd zal worden. Met vijf telescopen zal hier bij goed weer naar het heelal gekeken worden. Hobby-astronoom Wim Nobel zal een presentatie houden met behulp van een computerprogramma van een planetarium waarmee hij kan inzoomen op objecten. “Ik zal bijvoorbeeld de Orion-nevel laten zien, die in het sterrenbeeld Orion staat. Als je inzoomt, zie je dat die uit gaswolken bestaat en uit pas ontstane sterren. Dan vertel ik bijvoorbeeld hoe sterren ontstaan.”

De doelstelling van de landelijke Nacht van de Nacht is om aandacht te vragen voor de lichtvervuiling. Wim: “Straatlantaarns en verlichting van huizen stralen allemaal naar boven toe. Het is voor de natuur belangrijk dat het ’s nachts donker is, ook voor ons eigen dag- en nachtritme.” In Amsterdam is de lichtvervuiling groot, volgens Wim. Al is de verlichting op de camping gedoofd, dan nog zie je de ringweg in de verte, over de inham van het IJ. Vanuit de koepel van Science Park is de lichtvervuiling niet zo’n groot probleem, volgens Coen. “Behalve als hij naar station Science Park gericht staat, daar heb je felle lichten.”

Mogelijk kan de 26ste ook een komeet worden opgespoord, een die in 2023 werd ontdekt. Maar deze zal met het blote oog niet helderder zijn dan een zwakke ster. Met een telescoop kan de ‘staart’ gezien worden: het ijs tussen het puin en de rotsen dat verdampt en waar zonlicht op weerkaatst.

-Anton Pannekoek Instituut, Science Park 904. Van 20.00–00.00 uur.
-Camping Zeeburg, Zuider IJdijk 20. Van 19.30–22.30 uur Presentatie: 20.30 uur.