Bij Airbnb kun je voor een schappelijke prijs het huis of appartement van een particulier huren. Andersom kan natuurlijk ook: je eigen huis verhuren aan toeristen. In Oost wordt dit veel gedaan, maar de gemeente wil de onderhandse verhuur nu aan banden leggen.
Zoek op de huizenverhuursite Airbnb.nl, op Amsterdam, klik door naar Oost, en er rollen al dik 120 huizen uit. IJburg, volgens de site om de een of andere reden geen deel van Oost, geeft veertien locaties op. Stuk voor stuk comfortabele huizen die toeristen voor een of meer nachten kunnen huren, vaak voor een zacht prijsje. En met allerlei extra’s als gratis fietsen, een dakterras of een kast vol films.
Ter vergelijking: 25 vierkante meter in het Manor Hotel op de Linnaeusstraat kost meer dan honderd euro. Dan is er nog geen film gekeken, nog geen fiets gehuurd. Geen wonder dat Airbnb’en zo’n populaire manier van reizen is.
Hoewel de gemeente Amsterdam aanvankelijk sympathiek tegenover Airbnb stond, wordt er nu nagedacht over hoe de dienst die deze site aanbiedt aan banden gelegd kan worden. Want de bewoners die tientallen, soms zelfs honderden euro’s opstrijken, betalen daar geen belasting over en hebben geen vergunning. Hoteleigenaren betreuren de onderhandse verhuur omdat ze met hun prijzen niet kunnen opboksen tegen amateurs die hun huizen ‘uitlenen’. Verder lijkt het ook niet in de haak dat er in sommige gevallen met sociale huurwoningen opeens grof geld verdiend wordt.
Een bewoner uit de Javastraat – gezien de onduidelijkheid over de regelgeving wil hij niet met zijn naam in de krant – verhuurt met zijn vriendin sinds acht maanden hun gekochte etage als ze er zelf niet zijn. Voor 95 euro per nacht hebben avontuurlijke toeristen zestig vierkante meter tot hun beschikking, kunnen ze zelf koken en zich echte Amsterdammers wanen. Laptops en persoonlijke spullen als fotolijstjes zijn opgeborgen in een zijkamertje dat op slot zit, maar verder is alles zoals het is als zij er zelf wonen.
Vervelende ervaringen hebben de twee nog niet gehad. De elf koppels die hun etage huurden waren eigenlijk allemaal netjes en avontuurlijk ingesteld. “Ze krijgen bij ons allerlei tips. De mensen die van Airbnb gebruikmaken vinden niets leuker dan doen wat de locals doen.” Dus worden gasten in de Javastraat bijvoorbeeld naar restaurant Wilde Zwijnen en het Tropenmuseum gestuurd, plekken waar toeristen anders niet zo snel verzeild raken.
“Mensen die alleen maar geïnteresseerd zijn in de Wallen en de coffeeshops, die trek je helemaal niet aan. Uitzoeken waar je heen moet is voor dat type toerist al te veel gevraagd. Hier moet je toch een beetje nieuwsgierig voor zijn.” Over het algemeen zijn de huurders, vaak jonge stellen van tussen de 25 en de 35, achteraf blij met hun Amsterdam-Oost ervaring. Het huis in de Javastraat heeft dan ook op alle beoordelingspunten het maximum aantal sterren.
Door de toenemende populariteit van de site wordt de woning niet meer zo vaak verhuurd als voorheen, denkt hij.
“In korte tijd is Airbnb heel populair geworden. Amsterdam staat in de topdrie van landen met meeste verhuurders per hoofd van de bevolking. Je ziet nu ook dat mensen tegen bodemprijzen hun huurwoningen verhuren. Winst maken op een sociale huurwoning door hem aan toeristen te verhuren, dat is niet de bedoeling en het verpest de woningmarkt.”
De verhuurder heeft er dan ook begrip voor dat de gemeente maatregelen wil nemen. Ook snapt hij de positie van de hoteliers wel. “Ze hebben een punt. Maar je kunt het vergelijken met de muziekindustrie die te veel geld vroeg. Hotels zijn veel te duur op dit moment. Voor 27 euro kun je een gedeelde kamer in een hostel krijgen. Leg tien euro per persoon bij, en je hebt een huis waarin je zelf kunt koken.”