

Lezingen en film: Wilhelmina Drucker en de socialisten, een explosieve verhouding
Was Wilhelmina Drucker een socialiste? Dolle Mina, de actiegroep die zich in 1970 naar haar noemde, dacht van wel. De geschiedschrijvers van de Nederlandse arbeidersbeweging denken van niet. Hoe het daar nou echt mee zit is het thema van deze middag, georganiseerd door het IISG in samenwerking met de Wilhelmina Drucker Fundatie (WDF) in het kader van het Wilhelmina Drucker Jaar 2025.
De middag wordt geopend met de documentaire Wilhelmina Drucker: de geboorte van een feministe van Pieter Kiewiet de Jonge en WDF uit 2025, die Druckers afkomst en formatieve jaren belicht. Op grond van uiteenlopend archiefmateriaal en niet eerder gebruikte bronnen verkent de film de stad en het milieu waarin Drucker opgroeide en de vrouw werd die eigenhandig de Nederlandse politieke geschiedenis veranderde.
Aansluitend belicht Myriam Everard de strategische manier waarop Wilhelmina Drucker de socialisten betrok bij haar persoonlijke strijd tegen het kapitaal. Ulla Jansz vertelt tot slot waar het hardnekkige beeld van Drucker als ‘burgerlijk feministe’ vandaan komt.
Programma
16:00 – 16:20 Vertoning Wilhelmina Drucker: de geboorte van een feministe
16:20 – 16:40 Myriam Everard, ‘Wilhelmina Drucker als politiek strateeg’
16:40 – 17:00 Ulla Jansz, ‘Wilhelmina Drucker als bourgeoise en damesfeministe’
17:00 – 18:00 Borrel
Praktisch
Datum 5 juni 2025
Tijd 16:00 – 18:00
Plaats IISG, Cruquiusweg 31, Amsterdam
Toegang Gratis, wel graag aanmelden via event@iisg.nl
Myriam Everard en Ulla Jansz vormen samen de redactie van het Wilhelmina Drucker Webmonument (www.wilhelminadrucker.nl).
Myriam Everard doet onderzoek naar de geschiedenis van vrouwen, sekse en seksualiteit in Nederland in de lange negentiende eeuw. Zij publiceerde onder meer over enkele pioniers uit de Nederlandse vrouwenbeweging, zoals Betsy Perk, Titia van der Tuuk, Rosa Manus en Wilhelmina Drucker.
Het onderzoeksterrein van Ulla Jansz is de geschiedenis van de Nederlandse vrouwenbeweging in de negentiende en begin twintigste eeuw. Onder meer publiceerde zij Denken over sekse in de eerste feministische golf (1990).
Samen stelden zij twee bundels samen: De minotaurus onzer zeden. Multatuli als heraut van het feminisme (2010) en Sekse. Een begripsgeschiedenis (2018).
Website: https://iisg.amsterdam/nl/events/lezingen-en-film-wilhelmina-drucker-en-de-socialisten