FlexBieb IJburg
Diversen

Flex Night Live SPECIAL: Martin Melchers

eer

Voormalig stadsecoloog Martin Melchers (1944) was een tegenstander van de komst van IJburg, omdat die de natuur in en rondom het IJmeer zou verstoren. Maar nu, heel wat jaren later, lijkt de natuur hier er misschien alleen maar rijker op te zijn geworden. Zo heeft het Diemerpark – aangelegd op een gifbelt – de grootste biodiversiteit van alle Amsterdamse parken!

Melchers’ strijd tegen de komst van IJburg en de ontwikkeling van dit nieuwe land inclusief natuur heeft hij vastgelegd in zijn prachtige boek ‘Van Eiburg tot IJburg. Hoe een zandplaat tot leven kwam’ (Uitgeverij IJburg, 2012).

Melchers is nu zo’n drie jaar met pensioen, maar zit nog lang niet stil. Zo is hij zelfstandig ecologisch adviseur. Hij houdt zich nog steeds bezig met de natuurontwikkeling van IJburg en werkt aan een opvolger van zijn bekende boek + film ‘Haring in ’t IJ’, over de natuur in Amsterdam.

Op een van zijn tochten naar IJburg zag Melchers kunstenaar Leone Schröder het elektriciteitshuisje in het Diemerpark beschilderen. Het inspireerde hem tot het idee om de kale betonnen wanden van de waterputten in het Diemerpark te laten beschilderen met ‘de verborgen dieren van het park’.

IJburger Sandra Hueber van BRIGHT UP heeft dit idee opgepakt en samen met Melchers en Schröder uitgewerkt tot een bijzonder plan voor natuureducatie voor jong en oud, inclusief app. Hiervoor werken ze samen met de scholen en de Boerderij op IJburg, stadsdeel Oost, het Ontwikkelbedrijf Amsterdam, BAM en Ring-Ring.

Als voorschot op de oplevering van het Diemerpark-project komt Melchers naar de FlexBieb om te vertellen over de ontwikkeling van de natuur in het Diemerpark en op de Diemerzeedijk.

Martin Melchers (1944) is stadsecoloog in hart en nieren. Hij is bekend van radio en tv, waar hij jarenlang zijn kennis van de wilde natuur in Groot-Amsterdam met anderen heeft gedeeld. Van 1992 tot 2009 werkte hij als stadsecoloog voor de gemeente Amsterdam. Naast ‘Haring in ’t IJ’ schreef Melchers boeken als ‘Paardenbijters en Mensentreiters’ (1998), ‘Diemerzeedijk – zand erover’ (2004) en ‘Leven in de stad’ (2006). Dankzij het onderzoek dat hij hiervoor deed is Amsterdam nu een van de steden met de best onderzochte stedelijke natuur ter wereld!

Toegang: 10 euro, FlexBieb-leden, Stadspas e.d. 5 euro.

Je kunt ook ter plekke lid worden, voor maar een tientje per jaar.
Als je via de RingRing-app 100 of meer kilometer bij elkaar hebt gefietst krijg je bovendien 2,50 korting!
Jongeren t/m 17 jaar worden gratis lid.