Net als de vogels op het noordelijk halfrond broedt de Afrikaanse pinguïn in de lente. Verschil is dat de in Artis residerende vogels de biologische klok van hun oorspronkelijke leefgebied in het zuidelijk halfrond aanhouden. Voor hen is het nu volop lente. Zes kuikens kropen al uit het ei.
Artis coördineert in zo’n 70 Europese dierentuinen een fokprogramma voor de Afrikaanse pinguïn. Door overbevissing en afname van hun leefgebied langs de kust van Namibië en Zuid-Afrika daalde de populatie decennia met zo’n 60% naar hooguit 20.000 vogels. De soort staat op de lijst met bedreigde dieren van IUCN (International Union for Conservation of Nature).
Zonder ingrijpen kan de Afrikaanse pinguïn vanaf 2035 geen nieuwe generaties meer voortbrengen. De vooruitzichten voor de zeventien andere pinguïnsoorten zijn eveneens ongunstig. Om het tij te keren beperkt Zuid-Afrika volgend jaar waarschijnlijk de visvangst bij de zes grootste pinguïnkolonies. Ondanks de hoop dat het niet nodig is, overweegt Artis in de toekomst Europese eieren naar de Zuid-Afrikaanse kust te brengen voor uitbreiding van de wilde populatie.
Vier van de zes kuikens in Artis verblijven momenteel in de pinguïncrèche. Hier leren ze de verzorgers kennen, ruien ze naar hun waterdichte verenpak en krijgen ze een chip en vleugelband. Verenonderzoek stelt vast welk geslacht de nieuwkomers hebben.
Afrikaanse pinguïns hebben contact door karakteristiek geroep. Tijdens de baltstijd in november en december richt een mannetje meestal rond de schemering met balkende geluiden en gespreide vleugels zijn borst naar het vrouwtje dat hij op het oog heeft. Als één begint, volgen de andere vrijgezellen snel. Een vrouwtje dat een mannetje ziet zitten, trilt met haar kop. Vaak leidt dit tot een lange, vaste relatie met een geëmancipeerde rolverdeling. De vader in spe zorgt voor onderdak in een rotshol. Als zijn partner daar twee eieren heeft gelegd, broeden ze die beurtelings uit. Nadat de eieren zijn uitgekomen gaan ze samen op jacht naar voedsel voor hun kroost. Een aantal paren in Artis broedt nog. Mogelijk zorgt dit voor meer nakomelingen.
Foto ARTIS/Ronald van Weeren