Nieuws

Actie ParkPlek in Weesperzijdebuurt: parkeerplekken gebruiken voor meer groen: ‘Even de gemeenteraad wakker porren’

Zelf droomt ze van meer groen op de plek waar nu, voor haar deur, een auto staat geparkeerd. Niet haar eigen auto, want die heeft ze bewust niet. Nooit gehad ook. Liever ziet ze nog dat meer parkeerplekken verschieten van grijs naar groen. En daarin staat ze niet alleen. Samen met een aantal buurtbewoners is Aukje Vergeest de actie ParkPlek begonnen.

“Met dit ludieke idee willen we discussie over het gebruik van de openbare ruimte in Amsterdam stimuleren,” zegt Vergeest. “En het is ook bedoeld om de gemeenteraad wakker te porren.” Zelf woont ze aan het zuidelijke stukje van de Weesperzijde. Daar hebben ze afgelopen zomer al een maand geëxperimenteerd met het verruilen van parkeerplekken voor groen en meer ruimte voor fietsenrekken. Ze hadden gehoopt dat het experiment naadloos zou overgaan in het nieuwe normaal voor de buurt. Maar toen de gemeente dreigde met handhaven en boetes is het groen deels aan de kant geschoven en kan er weer ‘gewoon’ worden geparkeerd.

Precies dat gewone willen de buurtbewoners ter discussie stellen, en de manier om dat te doen heeft de schoonheid van eenvoud: als een parkeervergunning in Oost 265 per jaar kost, waarom zou je diezelfde vierkante meters niet voor dezelfde prijs kunnen huren om er dan een stukje groen van te maken? “Een parkeervergunning is ongelofelijk goedkoop en wordt gesubsidieerd door de gemeente. Ik zou dat bedrag er best voor over hebben om de openbare ruimte te vergroenen of er fietsenrekken op te zetten,” zegt Vergeest.

Tot discussie onder Amsterdammers heeft dit voorstel inmiddels geleid, maar het mag van de bewonersgroep nog wel een tandje meer. En wat Vergeest betreft ook wat zorgvuldiger, want al snel dreigt de discussie uit te lopen op een verbale oorlog tussen autobezitters en autolozen. “Dat zou jammer zijn, want we moeten het met z’n allen doen. Er zitten ook autobezitters onder onze initiatiefnemers. Het gaat om een beter gebruik van de openbare ruimte. In een steeds vollere stad moeten we daarover met z’n allen gaan nadenken. In de toekomst kan niet iedereen in de stad een auto hebben, laat staan voor z’n deur parkeren; als je gebruikmaakt van het openbaar vervoer moet je ook een stukje lopen of fietsen om daar te komen. Het zou bijvoorbeeld ook heel fijn zijn als geparkeerde fietsen van de stoep konden verdwijnen, dan kunnen mensen met een rollator, rolstoel of wandelwagen er weer door. De Weesperzijde heeft een brede stoep, maar in heel veel straten is dat niet zo.”

Om het voorstel ook op de agenda van de gemeenteraad te krijgen hebben de bewoners het tot burgerinitiatief gedoopt. Volgens de regels van de stad zijn hiervoor 200 handtekeningen nodig. Om aan dat aantal te komen kan op parkplek.nu getekend worden. Volgens de laatste stand zijn er inmiddels bijna 300 opgehaald dus de raad kan een plek op de agenda gaan inruimen.

Maar hier lijkt nog een flinke adder onder het gras te zitten. De stadsregels schrijven voor dat de handtekeningen via een speciaal door de gemeente ingerichte site worden opgehaald en dus niet op een eigen manier. Dat is nieuws voor Vergeest. “Dat moeten we gaan uitzoeken; het lag even stil want iedereen doet dit naast zijn werk. Ik hoop dat we de handtekeningen kunnen laten overzetten.”