10 jaar IJburg

Aan Tafel! met couscous en Hemaworst

IJburg beleeft een jubileumjaar. De wijk bestaat tien jaar. Op zondag 9 juni is het daarom feest voor álle bewoners. Op het schoolplein van het IJburg College staan dan lange tafels en schuift iedereen aan met iets te eten. Het podium biedt muziek en theater.

Aan Tafel heet het festival. Voor zoveel mogelijk bewoners, kleurrijk, van jong tot oud. “Want wat verbindt meer dan samen eten?” Dat zeggen Antoinette Poortvliet en Frouke Kramer van bureau Crealisatie, die namens stadsdeel Oost het feest organiseren. “Maar we doen het niet alleen hoor, we hebben daarbij jullie hulp nodig.”

Het werkt heel simpel. Je neemt iets lekkers mee, van een kippenpoot tot cupcakes, dat zet je op tafel en je schuift aan. Poortvliet: “Je kunt ook iets maken voor een groepje, dat spreek je van te voren af, bijvoorbeeld met buren of je sportteam. Geen zin om iets te maken? Dan reserveer je een maaltijd bij een van de IJburgse restaurants, die speciaal voor dit feest gerechten bedenken. De tafels zijn al gedekt, je hoeft geen bestek of servies mee te nemen.” Drinken is eventueel ter plekke te koop, aan de buitenbar, verzorgd door cafés N.A.P. en DOK48.

Ondertussen vinden op het podium diverse acts plaats. De Nederlandse Opera treedt op, samen met op IJburg wonende conservatoriumstudenten en het IJburg Koor.

Dan gaat de telefoon van Frouke. Een nieuwe bevestiging. “Een aikido-demonstratie op het podium,” zegt ze. Maar ook verhalenverteller Karel Baracs is erbij. En Safoan, die met andere jongeren iets rapperigs doet. En een Marokkaanse moeder die hennatatoeages wil zetten.

“We hopen dat er op 9 juni veel mensen komen. Dat ze praten met elkaar, en dansen.” Stel je daar dan die operazangers bij voor, zingend op de balkons boven het plein, met bloembakken aan de balustrade. Dan waan je je al helemaal in die mediterrane traditie van eten in groot gezelschap onder de zon.

Sponsoren
Wil je je naam verbinden aan dit evenement? Investeer €499 en je krijgt een eigen tafel op het feest, met eten voor 8 personen, en onder meer een vermelding op al het promotiemateriaal. Meer info? Mail crealisatie@ijburgcollege.nl.
Hulp gevraagd
Ambassadeurs en vrijwilligers zijn hard nodig: flyeraars, helpers bij promo-verrassingsacties, posterplakkers, opbouwers et cetera. Ook zijn ambassadeurs nodig, mensen die actief verbindingen leggen en proberen zoveel mogelijk buurtbewoners te bereiken.
Podiumacts
Zelf op het podium staan? Dat kan. Maximaal tien minuten. Zang, toneel, dans, sport, demo, professioneel of amateur. Je wijk kijkt mee. Aanmelden via crealisatie@ijburgcollege.nl. Het IJburgkoor en de Nederlandse Opera doen zeker mee, net als kleuter- en peuterdans van Dance Tickles.

Aan Tafel, zondag 9 juni op het schoolplein van het IJburg College, 14.00–17.00 uur. Alle informatie vind je op www.ijburgaantafel.nl en Facebook.

Lees ook:
10 jaar IJburg in beeld (21-11-2012)
IJburg bestaat tien jaar. Een conferentie en twee boeken (01-11-2012)
Dossier 10 jaar IJburg