Anderhalf jaar geleden verhuisde circulair restaurant Elixer van Amsterdam-Zuidoost naar de Batjanstraat in Oost. Elixer is er voor de hele buurt en duurzaamheid speelt een grote rol.
Het circulaire tintje van restaurant Elixer is direct terug te zien aan het bontgekleurde meubilair op het terras. Valentijn en Eva zijn de eigenaren van het restaurant, India, dochter van Valentijn, verzorgt de (groene) buurtactiviteiten.
Voor het tweedehands meubilair is bewust gekozen. India: “Toen we in Zuidoost begonnen, wisten we dat de locatie tijdelijk was. We wilden niet een volledig nieuw meubilair en keukenapparatuur, we hebben alles tweedehands verkregen.”
Dat Elixer anders zou worden dan andere restaurants was vanaf het begin duidelijk. Valentijn: “Eva en ik werken al ons hele leven in de horeca, allebei als chef-kok en ik ook als bedrijfsleider. Maar ik was klaar met de mainstream horeca. Het voedsel dat wordt aangeboden is steeds monotoner – hamburgers en sushi, net als het publiek: de horeca wordt steeds minder toegankelijk.”
Ook op de menukaart is het duurzame karakter van het restaurant te merken. Valentijn en Eva werken als chef-koks met lokale producten. Op het terras van de Batjanstraat en Ambonstraat staan sinds kort enkele moestuinbakken met courgettes, venkel en bloemen ter garnering van de maaltijden. Binnenkort zal het stenige plein nog verder worden vergroend met moestuinbakken, en kunnen ook organisaties uit de buurt een bak adopteren. Elixer organiseert tuindersdagen en groenmarkten met zaden en stekjes.
Elixer wil voedselverspilling tegengaan. Heb je een overschot uit de moestuin? Elixer verwerkt ze graag in het ‘Chefs verrassingsmenu’. Ook de jaarlijkse ‘Kliekjesdag’ om de koelkast leeg te maken is een groot succes. India: “Dan lopen we rond met verschillende gerechtjes zoals kaaskroketjes van restjes. Mensen kunnen hun hand opsteken als ze het willen.”
Elixer biedt veel gratis evenementen aan voor buurtbewoners, zoals een queerpubquiz, comedyavond of kledingruil. In de herfst en winter zijn er workshops rondom circulair huishouden, bijvoorbeeld over fermenteren of een repaircafé. Valentijn: “We willen er graag zijn voor de buurt, ook voor mensen die het niet kunnen betalen om hier te komen eten. Zo krijg je wederzijdse interesse en voelen mensen mede-eigenaarschap. Soms zetten buurtbewoners spullen voor de deur waarvan ze denken dat wij er iets aan hebben. En andersom, laatst vroegen bewoners of ze de stoelen van ons terras voor hun bruiloft mochten lenen.” India: “Een functie voor de buurt vervullen, dat zijn de originele roots van de horeca. Hier kom je mensen tegen die je niet in je huiskamer tegenkomt.”
Juist op de plek waar het restaurant zit, is het belangrijk om een buurtfunctie te vervullen, vindt Valentijn. “Dit is niet de Javastraat, het is een ongeziene wijk. Het was een bewuste keuze om hier te gaan zitten, het moet een geheim plekje blijven.”
Tot 1 augustus loopt er een crowdfunding voor de vergroening van het Ambonplein. Elixer wil samen met de buurt een groene oase creëren op en rond het plein. www.restaurantelixer.com
