Hoe AANEEN mensen verbindt – van keukentafel tot fairtradewinkel: ‘Ik voel mij de buurttante van het Makassarplein’

Vereniging AANEEN is een kruising tussen een wereldwinkel en een buurtcentrum. Je loopt er binnen voor een praatje, maaltijd of hulpvraag. Of om te snuffelen tussen fairtradeproducten van makers uit Oost en Suriname.

Terwijl ik op een avond in de kleurrijke etalage sta te turen, zwaait de deur open. “Wil je wat vragen? We zijn eigenlijk gesloten, maar je bent welkom.” Binnen gaat Palmira Lieuw verder met het inpakken van een reusachtige kartonnen doos. “Hulpgoederen voor Suriname, ingebracht door buurtbewoners,” verklaart ze. Op mijn vraag waar ik nou eigenlijk ben binnengevallen, volgt een spontane woordenstroom. “AANEEN gaat over verbinding maken – op allerlei manieren. Van buurtmaaltijd tot laagdrempelige hulp, onze deur staat open!”

Cultuurschok
Palmira’s moeder stond aan de wieg van deze vereniging, die al 35 jaar bestaat. Als alleenstaande moeder kwam ze in de jaren zeventig naar Nederland – een cultuurschok. “Nederlanders bleken maar weinig over Suriname te weten. En ze miste vooral het spontaan bij elkaar binnenvallen.” Ze besloot bijeenkomsten te organiseren om mensen samen te brengen. Gewoon aan de keukentafel in haar eigen huis, later in het buurthuis. Tot ze elf jaar geleden een eigen ruimte kon krijgen aan het Makassarplein.

Wat begon als een buurtwinkel, omspant nu de hele wereld, vertelt Palmira – die het stokje van haar moeder overnam. “We stimuleren buurtbewoners met een talent om hun creaties hier te verkopen. Later kwamen daar fairtradeproducten uit Suriname bij, zoals biologische kruidenthee.” Dankzij de winkel stappen mensen makkelijk even binnen, merkt Palmira. “Vervolgens nodigen we ze uit voor activiteiten. Zo brengen we mensen samen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten.”

Een lekkere – vaak Surinaamse – maaltijd helpt daarbij. “We houden de keukentafel van mijn moeder in ere. Drie keer in de week kun je voor een zacht prijsje een maaltijd afhalen, of hier opeten. Eten is een veilige manier om met mensen samen te zijn die je nog niet kent.”

Fijne mengelmoes
AANEEN biedt daarnaast graag een helpende hand. In Suriname (met ingezamelde levensmiddelen en condooms om de hiv-epidemie tegen te gaan), maar ook hier in de Indische Buurt. “Mensen weten ons te vinden. Kinderen rennen naar binnen voor een pleister, volwassenen kloppen aan met een ingewikkeld formulier.”

Ze voelt zich een trotse buurttante van het Makassarplein. “Het is hier de laatste jaren enorm opgeknapt. Vroeger was het een no-go area. Als kind schaamde ik me om te zeggen dat ik uit Oost kwam. Nu is het een fijne mengelmoes van verschillende groepen. Het doet me denken aan de bonte mix in Suriname. Ik geef de voorkeur aan verschillen vieren boven eenheidsworst!”

Meer informatie: www.verenigingaaneen.nl

Foto: Vrijwilligers Nancy en Roy helpen het centrum draaiende te houden. Roy: “Op woensdag kookt de moeder van Palmira, bijvoorbeeld rijst met pom, roti of cassavesoep. Ik zet me graag bij AANEEN in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”