Nieuws

IJburg Debat: Niks nieuws onder de zon

Zo’n honderdvijftig mensen kwamen dinsdag 8 maart naar het IJburg College voor het ‘IJburg Debat’, de politieke avond van de raadsleden van stadsdeel Oost. Bewoners konden zich uitspreken over drie typische IJburgkwesties: mobiliteit, jeugd en ondernemen (lees: leegstand). Heel veel nieuws is er deze avond niet naar voren gekomen. De meeste zorgen en suggesties van bewoners en ondernemers werden al eerder besproken, bijvoorbeeld tijdens het IJburgberaad. Ook ‘de’ file heeft inmiddels de volle aandacht van het stadsdeel en de centrale stad. Hieronder de belangrijkste punten.

Mobiliteit
Er staan maatregelen op stapel om de doorstroming richting de A10 en vice versa te verbeteren. Ook Rijkswaterstaat heeft nu geconcludeerd dat het met name in de avondspits ronduit gevaarlijk is op IJburg, en het onderwerp staat stevig op de politieke agenda. Sommige bewoners zien graag het ov beter geregeld, door bijvoorbeeld een frequenter rijden van tram 26 in de ochtendspits of door het doortrekken van bus 66 naar Oost. Het (teleurstellende) antwoord kwam echter dezelfde avond al: de geplande uitbreiding van het openbaar vervoer van en naar IJburg is voorlopig van de baan. Wethouder Van Spijk liet echter wel weten dat hij binnen zes tot acht maanden een mobiliteitsvisie voor stadsdeel Oost zal presenteren, waarin hij de suggesties over verbetering van het ov en de doorstroming van het verkeer zeker zal meenemen.
Een bewoner vroeg namens de bewoners van de Oeverzeggestraat speciale aandacht voor de chaos die ontstaat in de weekenden, als er wedstrijden worden gespeeld op de velden in het Diemerpark. In de Oeverzeggestraat is het dan een chaos van kerende, ronkende en geparkeerde auto’s.

Jeugd
Vergeleken met andere wijken wonen er veel kinderen op IJburg. Met name de categorie tot tien jaar is goed vertegenwoordigd. Voor deze kinderen valt er best veel te beleven, zo werd geconcludeerd, al zou een fatsoenlijke speeltuin geen overbodige luxe zijn. Aan de ontwikkeling van zo’n speeltuin in het Theo van Goghpark wordt op dit moment hard gewerkt. Ook voor jongeren van 12 tot 16 jaar zijn er aardig wat mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan jongerencentrum Youthside, de sportvelden in het Diemerpark, het jongerenprogramma van Kimekai Gym en straks, om nog maar eens wat te noemen, de tennisbanen. Waar het aan schort, is dat zowel ouders als jongeren de weg naar deze voorzieningen nog niet goed weten te vinden. En wat willen jongeren eigenlijk zelf? Zij waren deze avond niet aanwezig. Voor ‘iets’ gereguleerds is er onder hen waarschijnlijk niet veel animo. Om beter inzicht te krijgen in hun wensen en behoeften is het belangrijk meer met de jongeren in gesprek te gaan.

Ondernemen
Deze sessie begon met een presentatie van Bureau Stedelijke Ontwikkeling. Er dient onderzocht te worden hoe leegstaande ruimtes een andere bestemming kunnen krijgen, bijvoorbeeld als woning. Wethouder Özütok zou graag zien dat het nautisch karakter van IJburg meer werd uitgedragen. En de Pampuslaan zou een soort tweede winkelgebied van IJburg moeten worden. Samenwerking tussen verschillende partijen is hierbij noodzakelijk. Parkeren moet voor winkelend publiek goedkoper worden.

Politieke avonden als deze worden georganiseerd door raadsleden die graag van bewoners willen horen wat er speelt in de wijk. Het is nu aan diezelfde raadsleden om de meest heikele kwesties op te pakken. Wordt vervolgd.

Eerder verschenen artikelen over het IJburgberaad (een samenwerking tussen stadsdeel, corporaties en ondernemers) en de oostelijke ontsluiting zijn na te lezen op deze website.