Nieuws

Binnenkort ‘hutteninspectie’ op IJburg

Er komt een zogenoemde schouw naar de hutten op IJburg, waarschijnlijk half maart. Dat heeft stadsdeelwethouder Nevin Özütok in de raadsvergadering van 28 februari gezegd. Met een groep ouders, kinderen en deskundigen worden de hutten in de wijk nagelopen. Als blijkt dat er hutten onveilig zijn, worden ze in overleg met de ouders veilig gemaakt. Özütok: “Het uitgangspunt is dat de hutten blijven staan.”

Een bewoner maakte tijdens de vergadering gebruik van zijn recht op inspraak om te pleiten voor behoud van de hutten. Hij, en ook de meeste raadsleden konden zich volgens Özütok prima vinden in haar voorgestelde aanpak. De resultaten van de schouw zal de stadsdeelwethouder (van onder meer openbare ruimte) zo spoedig mogelijk kenbaar maken.

De ‘hutteninspectie’ is het gevolg van alle commotie na een oproep van Özütok aan ouders om hutten te melden, in de stadsdeelkrant van 10 februari. Daarin stond dat het stadsdeel ‘niet altijd blij is’ met de hutten die op IJburg worden gebouwd. “Omdat ze soms onveilig zijn moet het stadsdeel ze weghalen.” Er ontstond een fel bewonersprotest, en D66 zette het onderwerp direct op de politieke agenda.

Die oproep kwam ‘niet helemaal goed over’, vindt Özütok nu zelf ook. “Maar die oproep deed ik juist na een incident waarbij de afdeling Handhaving openbare orde en veiligheid een hut zonder pardon had weggehaald. Toen heb ik gezegd: Stop, dat wil ik zo niet. Die hutten zijn met liefde gemaakt. Ik wil eerst kijken of we er afspraken over kunnen maken met de ouders van kinderen die ze gemaakt hebben.”

Maar waarom op IJburg dan deze maatregelen? Hutten bouwen is toch niks nieuws? “Er is juist op IJburg veel bouwmateriaal voor handen en er is veel plek. Bovendien is het een wijk in transitie van opbouw naar stedelijk gebied. Dat maakt IJburg anders. Dan moet je verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid goed regelen om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Ouders zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun kinderen, maar wij als stadsdeel zijn verantwoordelijk voor wat er in de openbare ruimte gebeurt. Wat mij betreft blijven de hutten. Ik wil alleen weten van wie ze zijn. Als blijkt dat ze onveilig zijn, dan gaan we kijken of we ze veilig kunnen maken. We zullen ze echt niet zomaar weghalen.”

Özütok zegt een groot voorstander te zijn van speelplekken waar kinderen vindingrijkheid en creativiteit kwijt kunnen. “Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen,” zegt ze. Bij de inrichting van de nog aan te leggen speelplaats in het Theo van Goghpark wordt daar dan ook zeker aan gedacht. Die speeltuin, die er komt op initiatief van bewoners, moet aantrekkelijk worden voor kinderen van alle leeftijdsgroepen en ook voor kinderen met een fysieke beperking. De bouw van deze speeltuin zal waarschijnlijk rond … van start gaan.