Dit jaar is het precies 80 jaar geleden dat in de binnentuin van het Van der Pek-blok in Oost een gedenksteen is onthuld. Drie namen staan in de gedenksteen gebeiteld: Gerard Engelen, Anton Engelen en Jan Friederich. Deze bewoners van het blok werden vlak voor het eind van de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd vanwege hun deelname aan het gewapend verzet. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei 2025 wordt de verborgen geschiedenis tot leven gebracht. Vanaf 23 april is er ook een expositie.
Onderzoek heeft het afgelopen jaar een schat aan belangwekkend archiefmateriaal blootgelegd. Hiermee kan niet alleen het verhaal van de drie verzetsstrijders en het verzet in Oost worden verteld, maar ook de geschiedenis van de sociale gemeenschap van dit woonblok.
Tijdens de herdenking op 4 mei zullen delen van het originele herdenkingsprogramma uit 1945 worden gebruikt. Er wordt ook een video vertoond en is er livemuziek. De inloop van de herdenking in de binnentuin van het Van der Pek-blok is vanaf 18.30 uur, vanaf 19.00 uur is de herdenking inclusief dodenherdenking, bloemlegging, defilé en nazit.
Van23 april tot 14 mei is de tentoonstelling De gedenksteen: een verborgen verzetsgeschiedenis te bezichtigen, elke woensdag en zondag van 12.00-18.00 uur in het linker poorthuisje van het Van der Pek-blok aan de Molukkenstraat 68-70.
De herdenking en tentoonstelling worden georganiseerd door Stichting Van der Pek-blok blok in samenwerking met Civic Amsterdam Oost, Indische Buurtfestival, Stichting LOLA en het Verzetsmuseum. Beide activiteiten worden gesponsord door Fonds voor Oost en Stichting Amsterdam 750.
Op de foto: Organisatoren Mirjam Prenger en Jos van Langen, bewoners van het Van der Pekblok.
