Begin april vond in het Bimhuis de BuurtTop Oostelijk Havengebied 2030 plaats, een vervolg op de BuurtTop uit 2019. De opkomst was hoog, en de ideeën van buurtbewoners over hoe het mooier, beter en duurzamer kan in het Oostelijk Havengebied (OHG) waren minstens even inspirerend als toen.
“Het Oostelijk Havengebied is saai.” De kinderen uit de buurt zijn kritisch. Het mag allemaal wat speelser, kleurrijker en vooral: kindvriendelijker. Waarom is er geen buurtbloementuin, waarom zijn er niet meer fonteinen, waar is de plek waar je graffitischilderingen kan maken, waar is de uitkijktoren? En ook: waarom zijn er geen speelvoorzieningen voor kinderen vanaf tien jaar? Een plek met spannende speeltoestellen, met een doolhof om in te verdwalen? De ideeën van de kinderen werden gepresenteerd tijdens het plenaire ochtenddeel van de BuurtTop.
Buurtbrainstorm
Zo’n 150 bewoners van het OHG gingen met elkaar in gesprek over hun ideeën voor de toekomstagenda 2025–2030. Zo’n buurtbrainstorm vind je nergens anders in Amsterdam, constateert stadsdeelvoorzitter Caroline De Heer in gesprek met dagvoorzitter Dolly Bellefleur. “Het mooie is dat democratisering en een sociale agenda hierbij hand in hand gaan. Bewoners kunnen meedenken over hun buurt en komen met fantastische ideeën. Tegelijkertijd is dit een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten, je vriendenkring uit te breiden.”
Dat zo’n BuurtTop werkt, bleek al tijdens de BuurtTop in 2019, blikt mede-initiatiefnemer Meta de Vries terug. “Veel van de ideeën van toen zijn werkelijkheid geworden. Zoals de Eester Mobiel en de oprichting van de Eester-Energiecommissie, die werkt aan energietransitie in het OHG. En wat te denken van initiatieven als de Weggeefmarkt, het Naaicafé en de Reparatie Tafel? Allemaal ideeën van bewoners tijdens onze vorige BuurtTop.”
Behoefte aan groen
Na de lunch schuiven buurtbewoners aan bij een van de BuurtTafels, met thema’s als de energietransitie, jongeren, een leven lang in het OHG, groen en ontmoeten, verkeer en veiligheid, diversiteit en kunst en cultuur.
Een buurtbewoner neemt na afloop samen met vertegenwoordigers van de thematafels een aantal inspirerende ideeën door. Zo is er onder bewoners veel behoefte aan groen, de slogan Blauw is Groen blijkt definitief achterhaald. Er zijn ook al tal van ‘groene’ initiatieven in de buurt, maar hoe vind je elkaar? Een platform dat alle groene buurtinitiatieven bundelt zou daarbij kunnen helpen, denken bewoners.
Talenten zichtbaar maken
Een leven lang in het OHG, veel buurtbewoners zullen deze wens herkennen. Ooit kwamen ze als jonge gezinnen hier wonen. Intussen zijn de kinderen uit huis en willen de ouders niet meer weg. Dat kan alleen als de voorzieningen voor senioren goed geregeld zijn. Hoe voorkom je dat ouderen vereenzamen? Een belcirkel kan helpen. Een zorghub in de wijk, waar formele en informele zorg voor ouderen bij elkaar komen, zou ook welkom zijn.
En de jongeren? Niet iedere jongere wil elk weekend naar het Leidseplein. Bovendien kan het leuk zijn om ook in je eigen wijk nieuwe vrienden te maken. Waarom is er geen talentenprogramma voor jongeren in het OHG, een experimenteerplek waar je nieuwe vaardigheden kunt leren, zoals houtbewerken of 3D-printen?
Het OHG barst van het creatieve talent, maar veel daarvan blijft verborgen in de eigen huiskamers of werkateliers. Maak talenten meer zichtbaar, bied een podium aan dichters, schrijvers, storytellers, kunstenaars. Laat het zien, zodat de hele buurt ervan kan genieten.
Durven dromen
“Alle ideeën die ik vandaag heb gehoord getuigen van een enorme liefde voor het OHG,” sluit stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting de BuurtTop af. “Bewoners durven hardop te dromen, voor de buurt én voor de wereld. Als gemeente willen we graag helpen deze ideeën mogelijk te maken.”
Alle bewonersideeën worden opgenomen in een Toekomstagenda 2025–2030. Deze wordt later dit jaar gepresenteerd op de site van De Eester.
