De vijftien leden van de stadsdeelcommissie Oost hebben een probleem. Zij vinden dat hun stadsdeel gezellig is, maar vinden ook dat het “nog gezelliger” moet worden. Wat zij hiervoor moeten doen weten ze niet precies. Daarom vragen zij 250 willekeurig uitgelote bewoners van Oost om hulp.
De mogelijkheid om willekeurige bewoners om hulp te vragen is een paar jaar geleden vastgelegd in de stadsdeelverordening. Ambtenaren en gekozen politici, zo was en is de gedachte, kunnen de werkelijkheid niet voldoende bevatten en kunnen “grote en complexe opgaven” (‘gezelligheid’) alleen “samen met Amsterdammers” oplossen. De manier om dit te doen is door een stadsdeelpanel in het leven te roepen.
Begin oktober hebben zesduizend willekeurig uitgelote bewoners van Oost een uitnodigingsbrief voor het eerste stadsdeelpanel van Oost ontvangen. Het panel zal uiteindelijk uit 250 bewoners bestaan. Melden zich meer dan 250 mensen aan, dan volgt er een nieuwe lotingsronde. Op 23 november komt het panel bijeen. Het gesprek tussen bewoners moet leiden tot adviezen aan de stadsdeelcommissie. Over hoe Oost nog gezelliger kan worden dus.
Om tot doorwrochte adviezen te komen heeft de stadsdeelcommissie een aantal vragen bedacht die zij aan de bewoners wil voorleggen. Een van die vragen is: “Wat mist er in de buurt?” Een andere: “Wanneer zou u zich nog meer thuis voelen?” En: “Waarom voelt u zich verbonden met stadsdeel Oost?”
Uitgaande van deze vragen lijkt de stadsdeelcommissie de eigen bewoners voor een schier onmogelijke opgave te stellen. Om de twee jaar worden Amsterdammers, ook die uit Oost, het hemd van het lijf gevraagd door de gemeentelijke afdeling Onderzoek en Statistiek. Een aantal vragen gaat over tevredenheid over de buurt, over de buren en over thuis voelen. Niet over gezelligheid.
De laatste keer dat deze enquête is gehouden was in 2023. De antwoorden op dit soort vragen maken duidelijk dat bewoners van Oost in nagenoeg alle buurten behoorlijk tevreden types zijn. Dat zijn ze doorgaans al jarenlang en het tevredenheidspeil ligt in het overgrote deel van de buurten op of boven het Amsterdams gemiddelde. Alleen op IJburg (Baaibuurt) en in de Indische Buurt (Ambonplein) lag de tevredenheid van de bewoners in 2023 beneden Amsterdams peil.
Ook zijn bewoners van Oost in het algemeen goed te spreken over de betrokkenheid van hun buurtgenoten bij de buurt, zijn ze tevreden over hun eigen buurt (uitzondering weer Baaibuurt) en zijn ze behoorlijk positief over de ontwikkeling van hun buurt in de komende jaren.
Met een stadsdeelpanel, zo staat in een toelichting op de verordening, “worden betere oplossingen bedacht voor lokale problemen”. Oost heeft eigenlijk geen problemen, zo lijkt de uitnodigingsbrief aan bewoners te suggereren: “Het is een stadsdeel waar bewoners, ondernemers en bezoekers fijn kunnen leven, werken en verblijven”. Ook de enquêtecijfers wijzen dat uit. Maar de vijftien leden van de stadsdeelcommissie hebben wél een probleem. Zij weten niet hoe Oost nóg gezelliger kan worden.