Framer Framed
Kunst

The Anarchist Citizenship – People Made of Stories

Van 27 oktober 2024 tot 26 januari 2025 presenteert Framer Framed de tentoonstelling The Anarchist Citizenship: People Made of Stories. De tentoonstelling onderzoekt hoe storytelling, beeldcultuur, architectuur en de sociale structuren in Somaliland, de Somalische regio en de diaspora burgerschap vormgeven. Het project is geïnitieerd door Amal Alhaag en Nadine Stijns, in samenwerking met Mustafa Saeed en diverse andere kunstenaars, denkers, architecten en activisten uit Somaliland/Somalië en de diaspora. De opening vindt plaats op 26 oktober 2024 om 18.00 uur.

In deze editie van The Anarchist Citizenship nodigen we Somalische en diasporische kunstenaars uit die de complexe wateren van culturele productie, geschiedenis, oorlogstrauma’s, diasporische leefwerelden en mogelijke toekomsten verkennen. Deze tentoonstelling creëert een publiek domein voor visuele, sonische en poëtische verhalen in de vorm van installaties, filmvertoningen, poëzieprogramma’s, fotografie, archieven, workshops, textiel en ontmoetingsplaatsen.

Het ruimtelijk ontwerp speelt een essentiële rol: het dient als schakel tussen de verschillende artistieke standpunten. Het ontwerp weerspiegelt de provocatieve visuele taal, levendige kosmos, esthetische waarden en storytelling die kenmerkend zijn voor het Somaliland van vandaag – in het bijzonder de hoofdstad Hargeisa.

Het project The Anarchist Citizenship onderkent dat herziening van het ‘creatieproces’ van een beeld een (her)onderhandeling van tijd, middelen en gemeenschapsdeelname vereist. De gepresenteerde werken reflecteren de collectieve inspanningen van degenen die betrokken zijn bij de totstandkoming ervan. Verhalen, geschiedenis en taal worden verweven tot visuele verhalen die de complexiteit van burgerschap in deze regio kritisch vieren.

In samenwerking met Kinsi Abdulleh, Rashid Ali, Abdulla Barre, Salman Dirir, Sumia Juxun, Elmi Original, Mustafa Saeed en The Somali Museum UK zullen Amal Alhaag en Nadine Stijns een speciaal The Anarchist Citizenship programma presenteren. Bestaand uit een visuele installatie, een screening en openbare bijeenkomsten waarin de complexiteit en schoonheid van het Somalische sociale leven, memory work, en de manieren waarop gemeenschappen alternatieve vormen van samenzijn als overlevingsstrategieën ontwikkelen, worden verkend.

Openingstijden:

27 okt – 26 jan
dinsdag – zondag, 12.00-18.00