Nieuws

Hogeschool Inholland stimuleert met nieuw gebouw meer samenwerkingen

Wie weleens in tram 26 zit weet het al van de halteomroeper: Hogeschool Inholland is geopend in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. In het prachtige gebouw midden in de nieuwe wijk huizen nu bijna veertig opleidingen onder één dak, studenten en docenten vinden er gemakkelijk hun weg. “Het is ruim, open en licht. Je raakt heel makkelijk met elkaar in gesprek.”

Dat vertelt Jasper Stikkelorum (21), student Leisure & Events Management. Hij vindt het heel prettig in het nieuwe gebouw in de Sluisbuurt. “Het is mooi ingericht, je zit lekker, je blijft langer hangen. Op onze oude locatie had iedere opleiding een eigen hoek; hier deel je de ruimtes en kom je elkaar tegen onderweg. Ik heb zojuist nog getafeltennist met iemand van een andere studie, heel leuk! Het voelt nu als een hogeschool in plaats van een opleiding.”

Samen één Inholland
Docent Verpleegkunde Vincent Moolenaar (37) ervaart dat ook zo. Het is zijn zevende jaar bij Inholland. “Het voelt als een frisse start in het nieuwe gebouw, het doet mij en het team heel goed. Door de openheid is het fijn werken. Er is een prettige akoestiek: je ziet het bruisende leven in de gangen voorbijtrekken, en toch kun je rustig werken.”

In de drie, vier weken dat Vincent hier in het nieuwe gebouw werkt is hij al samenwerkingen aangegaan. “In de verschillende ruimtes zitten meerdere opleidingen bij elkaar. Je hoort meer en verwijst ook makkelijk naar elkaar door. Bijvoorbeeld zorg en techniek gaan elkaar hier zeker beter vinden,” zegt hij, denkend aan het toenemende belang van techniek in de zorg. Het gebouw biedt de mogelijkheid om meer de verbinding aan te gaan met andere opleidingen, interne onderzoekers of bedrijven en bewoners van Zeeburgereiland. Zo kunnen maatschappelijke vraagstukken van de stad en regio makkelijker gezamenlijk worden opgepakt. 

Ontmoetingen

Hogeschool Inholland streeft ernaar om samen met buurtbewoners en lokale ondernemingen het eiland levendig en aantrekkelijk te maken. Jasper: “Het is natuurlijk een gebied in ontwikkeling, maar je ziet dat het gaat bloeien. De bar in het Baggerbeest, een plek met allemaal kunstenaars en bedrijfjes dicht bij ons schoolgebouw, is open en dat is leuk.” Vincent: “Als binnenkort ook de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de lokale koffiebar openen beneden in ons gebouw, kom je ook de buurtbewoners tegen.” 

Foto: Student Jasper en docent Vincent in de centrale hal van Hogeschool Inholland Amsterdam.