OBA Linnaeus
Kunst

Wereldreis van één kilometer in de OBA Linnaeus

Tentoonstelling
Op 31 augustus opent in de OBA Linnaeus de tentoonstelling “Wereldreis van één kilometer”. Er zijn in de etalage en binnen 20 levensgrote geschilderde portretten te zien van mensen uit de Tweede Oosterparkstraat. Ook is hun verhaal te lezen.

De expositie is het resultaat van een samenwerking tussen programmamaker Marike Schols en schilder Philine van der Vegte.

Achtergrondinformatie
De Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam is een straat van één kilometer lang die honderden huishoudens telt en waar slechts een handjevol winkels en horeca te vinden is. Hoewel er alleen maar rijtjeshuizen staan, is het soort woning zeer divers: sociale- en particuliere huurwoningen, peperdure appartementen en studentenflats. Net zo divers zijn de mensen die je door de straat ziet lopen: ze hebben een verschillende leeftijd, cultuur, nationaliteit, werk of opleiding en godsdienst.

Als er iemand een voordeur binnengaat, brandt de nieuwsgierigheid van Marike, die zelf in de Tweede Oosterparkstraat woont. Wie zijn haar buren en welk levensverhaal hebben zij te vertellen?

Samen met kunstenaar Philine van der Vegte struint ze de Tweede Oosterparkstraat af op zoek naar die verhalen. Het voelt als een wereldreis van één kilometer. De meest bijzondere verhalen zijn ze vastgelegd in een geschilderd portret en een interview van elk persoon.

Waarom dit project?
De Tweede Oosterparkstraat staat model voor een typisch Amsterdamse buurt, die ook herkenbaar is voor mensen uit andere wijken. Via de portretten komt een verborgen geschiedenis van Amsterdammers voor het voetlicht.
Het is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar mensen uit de straat. Daarnaast hopen de makers dat het nieuwsgierigheid naar andere mensen opwekt door de verhalen zichtbaar te maken.

Over de makers
Philine van der Vegte is een hedendaags figuratief schilder, en werkt voornamelijk met olieverf. Ze studeerde in 2019 af aan de Wackers Academie in Amsterdam en ontving in 2020 een beurs van het Gerbrandy Fonds.
Met haar onderwerpen blijft ze dicht bij de plek waar ze woont en werkt, een voormalige melkveehouderij net ten noorden van Amsterdam, en omvatten dieren, portretten en landschappen, met een focus op de relatie tussen mens en dier.
Philine had solotentoonstellingen in Waterlandsmuseum De Speeltoren, Museum Jan Boon en in de Boterhal, evenals groepstentoonstellingen bij Galerie Mokum, Museum Staal, Museum Nairac, Museum De Fundatie, het Rijksmuseum en het Papiermachermuseum in Oostenrijk.

Marike Schols werkt ruim twintig jaar als programmamaker, eerst voor de FD Mediagroep (bestaande uit BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad), later vanuit het redactiebureau voor events Schols Commandeur. Daarnaast is Marike geboren met een flinke dosis nieuwsgierigheid, vooral naar wat mensen in hun leven meemaken, want “in elk mens schuilt een interessant verhaal”.

Praktische informatie
De feestelijke opening van de tentoonstelling is op zaterdag 31 augustus van 15 tot 16.30 uur. Dan zijn ook de gebundelde verhalen te koop.

Expositie van 31 augustus t/m 28 september in de OBA, Linnaeusstraat 44, 1092CL Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.30-17.30, zaterdag 11-17 uur.